Operacija nosa – rinoplastika: Najdetaljniji vodič kroz ovaj zahvat, priprema, trajanje, oporavak, cena…

 

Koja je cena operacije nosa? Koliko traje oporavak nakon operacije? Da li operacija nosa boli? Čemu služe tamponi u nosu? Koji je najbolji hirurg za operaciju nosa? Mnogo je pitanja na ovu temu, stoga smo ti pripremili najopširniji vodič o ovom zahvatu.

Ako imamo u vidu da je nos prvo što uočavamo na nečijem licu, nije za čuđenje što je operacija nosa – rinoplastika jedna od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji.

Mnogi kažu da su dr Predrag Matejin i Clinic Olymp u Novom Sadu najbolja adresa za operaciju nosa. Rado ćemo se složiti sa tom tvrdnjom, a ako si među onima koji su nezadovoljni izgledom svog nosa i smatraju ga prevelikim, prćastim, preširokim ili grbavim, usled čega ti opada samopouzdanje, ili ti specifičan oblik nosa i/ili devijacija septuma pričinjava zdravstvene probleme, ovaj tekst je baš za tebe.

 

Hajde da zajedno prođemo kroz najvažnije informacije o ovoj uvek popularnoj operaciji:

 

KAKO DA ZNAŠ DA LI SI PRAVI KANDIDAT ZA OPERACIJU NOSA?

Pravi si kandidat za operaciju nosa ukoliko ti je kroz glavu prošla neka od sledećih rečenica:

 • Imam problema sa disanjem. Verovatno imam devijaciju septuma.
 • Nos mi je deformisan usled povrede.
 • Imam grbu na nosu.
 • Nos mi je prevelik.
 • Imam predugačak nos / imam prekratak nos.
 • Imam baburast nos.
 • Imam preširok nos i povećane nozdrve.
 • Imam povijen ili asimetričan vrh nosa.
 • Ne dopada mi se kako moj nos izgleda.
 • Zbog izgleda nosa imam manjak samopouzdanja.

 

Srećom, rešenje je već dugo tu, ispred nosa, a danas je bliže i bolje nego ikad pre. Rinoplastika ili operacija nosa je najčešći zahvat u Clinic Olymp i verovatno jedan od najčešćih u estetskoj hirurgiji uopšte, a preko stotinu operacija nosa koje dr Matejin obavi godišnje, to samo potvrđuje.

 

SA KOLIKO GODINA MOŽEŠ DA IMAŠ OPERACIJU NOSA?

Ukoliko operaciji nosa pristupaš iz estetskih razloga, potrebno je da sačekaš da nazalna kost u potpunosti poraste. Kod devojčica je to najčešće sa 15-16 godina, dok je kod dečaka nešto kasnije, odnosno sa oko 18 godina. Svakako preporučujemo da sačekaš punoletnost i budeš potpuno sigurna da želiš pristupiti operaciji.

S druge strane, ako operaciji pristupaš zbog problema sa disanjem, operaciju je moguće izvršiti i ranije, uz obaveznu saglasnost roditelja.

 

KOJI JE PRVI KORAK PRED OPERACIJU NOSA?

Nakon što doneseš odluku da želiš operaciju, proći ćeš kroz određenu proceduru koja izgleda ovako:

Potrebno je da nas kontaktiraš i dogovoriš konsultacije sa hirurgom. Konsultacije u Clinic Olymp su besplatne!
Na konsultacijama će hirurg, pre svega, utvrditi da li si dobar kandidat za operaciju. Jako je važno da se dobro razumeš sa hirurgom, stoga će dr Matejin pažljivo saslušati tvoje želje i očekivanja te najčešče pomoću animacije predložiti najbolja rešenja koja su u skladu sa izgledom tvog lica.

Hirurgu je važno da zna tvoje zdravstveno stanje, pa ćeš pre konsultacija popuniti upitnik i odgovoriti da li si imala neke povrede i operacije, da li si alergična na nešto, da li piješ neke lekove i slično.

Nos je jako interesantan organ koji veoma utiče na izgled i utisak o celom licu. Smatra se da muškom licu idealno pristaje ravan nos, dok ženskom licu pristaje blago konkavno zakrivljen nos. Ne mora da bude tako, i važno je da se svakome pristupi individualno.

 

“Jedno od osnovnih pravila je da nema šablona. Svaki pacijent je za sebe i svakome pristaje drugačiji nos. Ne pristaje svakom licu svaki oblik nosa i svakom mora da se uradi specifičan nos koji najbolje odgovara crtama lica.” – dr Predrag Matejin

 

 

KAKO IZGLEDA PREGLED NOSA?

Hirurg će pregledati tvoj nos kako bi ustanovio koje konkretne promene može da napravi. Moguće je prve konsultacije uraditi i video pozivom, ali za konačne odluke i procene šta tačno može da se postigne, jako je važan pregled uživo. Dr Matejin uradi i endonazalni pregled nosa, a ovo je pogotovo bitno ukoliko je potrebno uraditi korekcije radi bolje prohodnosti nosa. Prohodnost nosa i kvalitetno disanje su imperativ, te se korekcija eventualne devijacije septuma redovno radi prilikom estetske korekcije izgleda nosa.

Ponekad za lep i skladan izgled nosa nije potrebno da se uradi kompletna rinoplastika, već je željeni rezultat moguće postići korekcijom samo vrha nosa, a u nekim slučajevima i samo tretmanom hijaluronom.

Hijaluronom ponekad može da se izravna ili podigne nos, a iako se fizički ne odstranjuje višak kosti i grbica, nakon ovog tretmana nos često izgleda vizuelno manji. Dejstvo ovog tretmana traje nekoliko meseci.

 

Hirurg dakle na besplatnim konsultacijama dobija uvid u tvoju motivaciju za operativni zahvat, opipava tkivo i analizira strukturu nosa i lica, i tek na osnovu svih dobijenih informacija radi individualni plan za operativni zahvat.

Na konsultacijama će hirurg fotografisati tvoje lice i nos iz nekoliko uglova, kako bi kasnije moglo da se pristupi proceni dugoročnih rezultata operacije.

 

PRIPREME ZA OPERACIJU

Važno je da znaš da se operacija nosa izvodi u opštoj anesteziji, te da pre operacije moraš da uradiš obavezne laboratorijske analize (mogu da se urade u više laboratorija u Novom Sadu, ili bilo gde drugo). Naše drage sestre za pultom će te nakon prvih konsultacija detaljno uputiti šta treba da se uradi, i ako je potrebno, rezervisati termin u nekoj od laboratorija.

 

Pretrage se rade nekoliko dana pred samu operaciju, jednostavne su i brzo gotove, a nalaze nam možeš doneti, poslati e-mailom, whatsappom ili viberom, kako bi na vreme bili sigurni da su uredni za pristupanje operaciji. Originalne nalaze je svakako potrebno da doneseš sa sobom na dan operacije.

 

Operaciji prethodi i razgovor sa našom doktorkom Kristinom Crnjanski, specijalistom anesteziologije, koja će te pažljivo pregledati, ponovno pregledati tvoje nalaze i na osnovu toga pažljivo pristupiti pripremi anestezije za operaciju. Ukoliko redovno moraš da uzimaš neki lek, obavezno to naglasi našoj doktorki, kako bi se dogovorili šta je najbolje da uradiš pred samu operaciju.

 

Na dan operacije, koja je uglavnom u jutarnjim satima, u dogovoreno vreme dolaziš u kliniku.

Važno je da znaš da to jutro ništa ne smeš da jedeš i da piješ!

U klinici se tuširaš, pripremaš se za operaciju i ponovo razgovaraš sa dr Matejinom i anesteziologinjom dr Kristinom Crnjanski.

Preporučujemo da dođeš u udobnoj odeći i majici koju je jednostavno obući preko glave nakon operacije.

Ne treba da nosiš spavaćicu i papuče. Sve te to čeka kod nas.

 

KAKO IZGLEDA OPERACIJA NOSA?

U zavisnosti od složenosti, operacija može da traje od 45 min do 2 sata.

Evo koji su konkretni postupci tokom operacije:

 

 1. Pravljenje reza u unutrašnjosti nosa – u pretkomori (dr Matejin uglavnom radi tzv. “zatvorenu” operaciju nosa, stoga nema vidljivog ožiljka ispod nosa)
 2. Hirurg specijalnim instrumentima odvaja kožu nosa od hrskavice i kosti
 3. Kosti nosa i/ili hrskavice se precizno i najfinijim instrumentima redukuju i preoblikuju prema planu koji je kreiran
 4. Odstranjuje se višak kosti ili hrskavice i po potrebi menja ugao izmedju nosa i usana (zavisno o kakvom se nosu radi, odstranjeni višak može da se obradi i vrati nazad, kako bi se dobio idealan oblik i veličina. Ukoliko sopstvene kosti i hrskavica nisu dovoljne, sedlasti nos se može korigovati i hrskavicom koja se uzima sa zadnje strane uha ili čak i rebra.)
 5. Na kraju operacije u nos se stavljaju specijalni tamponi koji pridržavaju nosnu piramidu, a sa spoljašnje strane, nos se fiksira udlagom tj. maskicom od termoplasta. Ispod nosa se postavlja gaza koja služi za sakupljanje eventualne sukrvice i sekreta.

 

A ŠTA SLEDI POSLE OPERACIJE?

Nakon operacije lagano se budiš u sobi i ostaješ u klinici nekoliko sati. U popodnevnim časovima, uz pratnju možeš da ideš kući ili u obližnji hotel / apartman. Nikako nemoj računati na to da voziš ili odmah ideš na neki dalji put.

Ukoliko nisi iz Novog Sada, preporučujemo da ostaneš u Novom Sadu ili blizini sve do druge kontrole.

 

KADA SU KONTROLE?

– Prva kontrola je 3 do 5 dana od operacije.

Na prvoj kontroli se uz pregled, vade tamponi iz nosa.

Već tada možeš da osetiš veliko olakšanje jer su kod operacije nosa zapravo tamponi najveća gnjavaža. Nema velikih postoperativnih bolova i slično, samo blagi pritisak i nelagoda zbog tampona u nosu. Rado bi te poštedeli i toga, ali su tamponi nužni da pridržavaju nosnu piramidu i potrebni za lep rezultat.

 

– Druga kontrola je 7 – 8 dana od operacije.

Na drugoj kontroli se vade konci i skida maskica. Često se već tada jasno vidi kako bi nos mogao da izgleda, ali su u ovoj fazi još vidljive modrice i prisutan je otok. Zavisno od obima zahvata, a i samog organizma, kod nekoga je otok više ili manje izražen i vidljiv.

 

– Povratak društvenim aktivnostima je najčešće moguć za nekih 15 dana. Do tada najčešće otok u značajnoj meri splasne, a modrice nestanu.

 

– Sportom nemoj da se baviš još neko vreme. Sačekaj mesec – dva dana od operacije. Nakon toga još neko vreme izbegavaj borilačke sportove ili sportove sa loptom, gde lako možeš da povrediš novi nos.

 

 

DA LI OPERACIJA NOSA BOLI?

Za vreme same operacije si pod anestezijom i ništa ne osećaš. Posle same operacije, iako to zvuči neverovatno, bol je zanemariv i podnošljiv. Ako ga i ima u prvim danima, vrlo lako se kupira i ublaži lekovima koje će ti naša doktorka propisati.

 

ŠTA TREBA DA RADIŠ DA OPORAVAK BUDE LAKŠI:

 • 1 do 2 dana nakon operacije jedi samo kašastu hranu.
 • Izbegavaj vruće kupke i tuširanje vrelom vodom, kako tamponi i maska ne bi spali
 • Stavljaj hladne obloge na modrice koje su uobičajena pojava nakon operacije
 • Nakon vađenja tampona diši na nos, kako bi se održala prohodnost nosnih kanala

 

TAKOĐE, NEKOLIKO DANA IZBEGAVAJ:

 • Izbegavaj saginjanje
 • Izbegavaj snažno duvanje nosa
 • Izbegavaj intenzivno smejanje
 • Izbegavaj snažno pranje zuba
 • Izbegavaj izraženu mimiku
 • Izbegavaj naglo povlačenje odeće preko glave
 • Izbegavaj bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima (mesec do dva)
 • Izbegavaj nošenje naočara za vid i sunčanih naočara 3 do 6 meseci (ako moraš da ih nosiš dok čitaš, voziš i slično, od maskice koju nosiš do druge kontrole može da se napravi zaštita za nos – inače naočare mogu da utiču na oblik nosa)

 

KOJI SU RIZICI RINOPLASTIKE?

Kao i kod svake druge operacije, i kod ove postoje određeni rizici. Rizici rinoplastike mogu biti krvarenje iz nosa, teškoće u disanju, ukočenost nosa, asimetrija, ali, ukoliko pažljivo odabereš estetskog hirurga, puno je manje razloga da strepiš da će ti se desti nešto od gore navedenog.

Bez obzira koliko je rezultat operacije dobar, važno je da znaš da operacija nosa može značajno uticati na doživljaj vlastitog lica i da na tu promenu budeš spremna, kako bi se izbegla eventualna depresija koju često porede sa post-porođajnom depresijom. Pozitivan stav i okruženje svakako pomažu u prilagođavanju na promenu.

Ako se nešto od navedenih rizika i neželjenih dejstava i dogodi, kontaktiraj nas bez ustručavanja – tu smo za tebe.

 

KADA ĆEŠ UŽIVATI U REZULTATIMA OPERACIJE?

Već posle 7 – 8 dana moći ćeš približno da vidiš kako izgleda tvoj “novi” nos, dok ćeš one konačne rezultate videti nakon nekoliko meseci, posle potpunog zarastanja.

Kao što smo napomenuli na početku – ukoliko se odlučiš za operaciju nosa, veoma je važno da odabereš stručnog, iskusnog hirurga koji će operaciju izvesti maksimalno profesionalno.

U našoj klinici rade upravo takvi hirurzi, a operaciju nosa radi iskusni dr Predrag Matejin, po rečima mnogih – najbolji hirurg za operaciju nosa u Novom Sadu i šire, pa ako razmišljaš o rinoplastici, kontaktiraj nas i zakaži besplatne konsultacije.

 

KOJA JE CENA OPERACIJE NOSA?

Konačna cena utvrđuje se na konsultacijama i nakon pregleda uživo, mogu da variraju i odstupaju, ali okvirne i najčešće cene su:

 

 • Cena operacije nosa – rinoplastike: 2500e.
 • Cena operacije vrha nosa: 1500e
 • Cena operacije devijacije septuma: 1500e
 • Cena korekcije nosa hijaluronom: od 250 do 350e

 

Platiti možeš gotovinom i karticom.

Ako želiš platiti na rate, to možeš da uradiš kreditnom karticom izdatom od banke Intesa u Srbiji, ili administrativnom zabranom.

 

 

Ukoliko želiš još informacija o operaciji nosa, pogledaj neke od videa koja je dr Matejin pripremio na ovu temu:

 

 

 

 

 

 

 

Pogledaj našu web stranicu posvećenu ovoj temi – www.clinicolymp.com/operacija-nosa-2

 

 

Šta još da dodamo osim:

 

OSLOBODI SVOJU LEPOTU

 

Kontaktiraj nas i zakaži besplatne konsultacije:

 

 ☎️  Telefon :

 +381 21 4727 000

 

📲  Mobitel / Whatsapp / Viber:

 +381 64 6454 314

 

📧 e-mail: olymp@clinicolymp.com

 

Instagram: @clinic.olymp

Facebook: @clinic.olymp

Tik tok: @clinic.olymp

 

 

 

 

 

Zaprati nas