ODSTRANJIVANJE TUMORA DOJKE

O RAKU DOJKE

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, a ukoliko je rano otkriven postoji visok procenat uspešnog izlečenja bez obnavljanja bolesti tokom celog životnog veka. Postoji više operativnih tehnika koje se koriste za uklanjanje tumora; od mastektomije tj. odstranjivanja dojke u celini, do uklanjanja tumora i malog dela zdravog okolnog tkiva. Ukoliko nemate dijagnostikovan kancer, ali imate visok rizik za dobijanje raka dojke, mastektomija može poslužiti i kao preventivna mera koja će smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Budući da odstranjivanje dojke ženama može pogoršati kvalitet života i predstavljati veliko psihičko opterećenje, ukoliko je to moguće, tokom zahvata mastektomije vrši se i rekonstrukcija dojke  – operativni zahvat čiji je cilj estetsko vraćanje dojke u stanje pre operacije.

PRIPREMA: ŠTA TREBA DA ZNATE PRE ODSTRANJIVANJA TUMORA DOJKE?

Odluka o odstranjivanju tumora dojke donosi se u saradnji sa onkologom, posle kliničkih pregleda, kao što su magnetna rezonanca, CT, ultrazvučna, laboratorijska i klinička ispitivanja. Operativna metoda zavisi od stadijuma u kojem je karcinom otkriven. Na prvim konsultacijama doktor Matejin ili dr Lizatović će vam odgovoriti na sva pitanja i dati vam neophodne informacije kako biste u potpunosti razumeli postupak i utvrdili razloge i rizike operacije. Tokom konsultacija  razgovaraćete i o rekonstrukciji dojke; o opcijama za taj operativni zahvat koji se može izvršiti odmah nakon odstranjivanja tumora ili nakon završene ablativne hirurgije.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: NAČINI ODSTRANJIVANJA RAKA DOJKE

Ukoliko je bolest otkrivena u ranoj fazi može se uraditi „Skin Sparing mastektomija“ odnosno odstranjenje dojke sa očuvanjem njene kože. Ovaj zahvat traje do dva sata i radi se pod opštom anestezijom. Karcinom i žljezdano tkivo se odstranjuju, a koža dojke se čuva zbog operacije rekonstrukcije dojke koja se može vršiti u isto vreme kao i Skin Sparing mastektomija. Grudni mišić se podiže, a ispod njega postavlja implant.

U slučaju da je bolest uznapredovala, vrši se proces kvadrantektomije, odnosno odstranjivanja jedne četvrtine dojke. Operativni zahvat traje od 1 do 3 sata i radi se pod opštom anestezijom.  Nakon pravljenja reza u dužini od 4-5 centimetara, iglom se odstranjuju tumor i okolno tkivo koje se nalazi u sigurnoj zoni. Kroz rez u pazušnoj jami, ukoliko je to potrebno, odstranjuju se i limfni čvorovi pazušne jame. Limfni čvorovi su organi kroz koje protiče limfa i oni imaju odrambenu ulogu jer zadržavaju čestice, bakterije pa i stanice tumora. Većina limfe iz dojke prelazi u pazuh gde se stanice raka zadržavaju u limfnim čvorovima, a odstranjivanjem ovih čvorova i njihovom analizom smanjuje se rizik od razvoja bolesti i dobijaju se informacije koje su korisne za dalje lečenje.

Mastektomija (operativno odstranjivanje cele dojke), kao i radikalna mastektomija (odstranjivanje cele dojke i regionalnih limfnih čvorova u pazuhu) traju do dva sata i rade se pod opštom anestezijom. Rez je najčešće ravan, u dužini od 25 centimetara.

Ukoliko planirate naknadnu rekonstrukciju dojke (posle završenog onkološkog lečenja), tokom odstranjivanja tumora ispod grudnog mišića postavlja se tkivni ekspander, odnosno silikonska vrećica koja ima ventil ispod kože. Ubrizgavanjem fiziološkog rastvora u ekspander povećava se njegov volumen i tako šire grudni mišić i koža. Tokom rekonstrukcije dojke, tkivni ekspander se vadi, a na njegovo mesto najčešće postavlja silikonski implant.

OPORAVAK I MERE OPREZA

Nakon operacije, potrebno je 1 do 2 dana provesti u klinici. Uobičajeni su bol i ukočenost u predelu grudi. Ukoliko je u pitanju operativna tehnika kvadranektomije i „skin sparing metoda“, oporavak je brz a uobičajenim aktivnostima možete se vratiti nekoliko dana nakon operacije. Posle histološke analize odstranjenog tumora i limfnih čvorova nastavlja se lečenje kod onkologa.

Bez obzira na operativnu tehniku, nakon zahvata obavezno je nošenje posebnog grudnjaka ali i korišćenje terapijskih rukava koji vrše kompresiju na ruku i smanjuju oticanje. Rukav je potrebno nositi danju, a noću se skida. Odmor je jedan od najvažnijih uslova oporavka. Kako bi vam bilo što udobnije, savetuje se spavanje sa blago podignutom rukom da bi se smanjio pritisak u ruci sa operisane strane.

Najčešća komplikacija koja nastaje nakon lečenja raka dojke je limfedem koji nastaje nakon odstranjivanja jednog ili više limfnih čvorova iz pazuha. Ova komplikacija može se razviti mesecima, pa i godinama nakon operacije, a lečenje podrazumeva fizioterapiju čiji je cilj očuvanje zdravlja, obnova i razvoj telesne funkcije i pokretljivosti gornjeg dela tela.

PAKET: CENA ODSTRANJIVANJA TUMORA DOJKE

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije odstranjivanja tumora dojke uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pozovite nas na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O ODSTRANJIVANJU TUMORA DOJKE

  • Trajanje operacije: „Skin sparing“ metoda – do 2 sata; kvadrantektomija – 1 do 3 sata

  • Anestezija: opšta anestezija

  • Boravak u klinici: 1 do 2 dana

  • Saveti za oporavak: Odmor uz obavezno nošenje posebnog grudnjaka i korišćenje terapijskih rukava

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

    OSLOBODI SVOJU LEPOTU

    Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

    KONTAKTIRAJTE NAS