OPERACIJA NOSA

O NOSU – OPERACIJA NOSA – RINOPLASTIKA

Nos je jedan veoma neobičan organ: poleđina je napred, vrh dole, koren gore, a krila dole. Atraktivnost lica, u mnogome, zavisi od harmonije nosa, koji u vertikalnom pravcu, predstavlja srednju trećinu lica. Najvidljiviji je organ i tako najviše izložen pogledima drugih. Svako, pa i najmanje, odstupanje od standarda može kod čoveka izazvati nelagodu, čak i veliku patnju. Operacija nosa je jedna od najdelikatnijih i najčešćih estetskih intervencija i ni jedna druga ne izaziva kod pacijenata toliko duboka osećanja.

U zavisnosti od toga da li se radi o visokom ili niskom čoveku; o okruglom ili duguljastom licu, optimalna dužina nosa iznosi 4,8 do 5,8 santimetara. Pravilan muški nos je ravan nos, a ženama bolje stoji blago zakrivljen, konkavan nos, ali idealan nos je onaj koji se odlično slaže uz vaše crte lica. Svakako je i narušena funkcija nosa ( usled devijacije septuma i sl.) razlog tome da je septorinoplastika jedna od najčešćih operacija plastične hirurgije u našoj klinici i širom sveta. Od operatora se zahteva ne samo hrabrost, već i obazrivost i odmerenost.

Zanimljiv podatak je da operacija nosa seže u daleku prošlost. Naime, na Ebersovom papirusu ( 1550.god p.n.e. ) u Starom Egiptu zabeležena je rekonstrukcija nosa koja se izvodi vojnicima čiji je nos oštećen u borbi. Hirurške metode su se menjale, usavršavale i hiljadama godina kasnije mi smo u mogućnosti da našim pacijentima ponudimo kompletnu transformaciju strukture nosa. To, naravno ne bi bilo toliko lako da skalpel ne drži naš doktor Matejin, hirurg sa višedecenijskim iskustvom i preciznim okom koje može da prepozna oblik i veličinu nosa savršeno uklopivu u Vašu fizionomiju lica.

PRIPREMA: VAŽNO JE DA SE DOBRO RAZUMEMO

Da bi se postigao idealan rezultat, pacijent i operater moraju tačno da se dogovore šta treba da se uradi. Ne događa se često, ali se ponekad dogodi situacija da ono što hirurg smatra potrebnim, nije u skladu sa željama pacijenta. To se, u startu, mora razjasniti. Nade i očekivanja pacijenta moraju da budu u saglasnosti sa hirurškim mogućnostima. Jako je važno da ste pozitivna osoba s realnim očekivanjima. Hirurg na besplatnim konsultacijama dobija uvid u vašu motivaciju za operativni zahvat, analizira strukturu nosa i lica, i tek na osnovu svih dobijenih informacija radi individualni plan za operativni zahvat.

Ne odgovara svakom licu svaki nos – željeni oblik mora biti u skladu sa oblikom lica, jer se radi o iskonskom obeležju kojim menjamo celog čoveka. Pre eventualne operacije potrebno je razjasniti i nekoliko rutinskih ali bitnih pitanja, pa tako pre prve konsultacije, svi koji dođu u Clinic Olymp još u čekaonici popunjavaju upitnik. U upitniku je potrebno ukazati na ranija oboljenja, eventualne prethodne operacije, navike kao što su pušenje i konzumacija alkohola, eventualno aktuelno uzmanje lekova, pre svega onih koji razređuju krv, hormonske preparate, uključujući i kontraceptive itd.. Zbog što kvalitetnije pripreme operacije i otklanjanja svih eventualnih rizika, pre konsultacija s hirurgom, svi kandidati konsultuju se i s našim anesteziologom, doktorkom Kristinom Crnjanski.

Pre operacije potrebno je uraditi laboratorijske analize, a više informacija i detalja o prvim konsultacijama, planiranju i pripremi operacije te svim potrebnim nalazima možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: NAJMODERNIJE METODE ZA NAJBOLJE REZULTATE

Operacija nosa – rinoplastika je jedna od najzahtevnijih i najdelikatnijih operacija. Dr. Dimitrije Panfilov ih je izveo više od 2.000, uveo nekoliko inovativnih metoda i s pravom se smatra jednim od najvećih svetskih stručnjaka. Veliko zadovoljstvo pacijenata i lepi rezultati više stotina operacija koje je izveo dr Predrag Matejin dokaz su da je i on među vodećim stručnjacima u ovoj oblasti. Operativni zahvat u pravilu traje manje od 2 sata, najčešće oko sat vremena, vrši se u opštoj anesteziji i najčešće ambulantno (već istog dana, uz pratnju, možete da idete kući).

Kod korekcija nosa, rezovi se prave u pretkomori, tako da kasnije nisu vidljivi. Kosti nosa i hrskavica precizno se redukuju i oblikuju najfinijim instrumentima, a po potrebi, zavisno o kakvom se nosu radi, odstranjeni višak se vraća nazad kako bi se dobio idealan oblik i veličina. Ukoliko sopstvene kosti i hrskavica nisu dovoljne, sedlasti nos se može korigirati i hrskavicom koja se uzima sa zadnje strane uha ili čak i rebra. Kod blažih deformiteta, moguća je i korekcija nosa hijaluronom tj. Crystalys (Calcium Hydroxyapatite) filerom. U pripremi operacije, i nakon svih analiza, hirurg zajedno s vama bira najbolju i najadekvatniju operativnu metodu.  Na kraju operacije u nozdrve se umeću posebno prilagođeni tamponi, a nos se fiksira maskicom od termoplasta. Tampone iz nosa ponekad vadimo već istog dana, a u slučaju da je korigovana kriva nosna pregrada, tamponi ostaju nešto duže, 3 do najviše 5 dana.

OPORAVAK I MERE OPREZA

U proseku 1 do 2 dana nakon operacije, pacijent mora da jede meku kašastu hranu; spava blago uzdignute glave i minimalno priča. Maskica ostaje na nosu 7, 10 ili 14 dana, u zavisnosti od potrebe. Modrice oko očiju su neizbežne i traju 7-10 dana, ali se mogu pokriti kozmetičkom kamuflažom. Povratak društvenom životu moguć je već nakon 7-14 dana. Mala, ali ravnomerna poboljšanja su vidljiva u prva 3 meseca, ali su moguća i u sledećih 6-12 meseci. Ljubazno osoblje u Clinic Olymp će vas naučiti posebne tehnike masaže nosa i detaljno pripremiti za sve što je potrebno za kvalitetan oporavak i najbolji rezultat.

Dve nedelje pre i posle operacije nije preporučljivo pušenje i uzimanje hormonskih preparata. Ukoliko ekstenzivno koristite kapi za nos, preporučuje se momentalni prestanak korištenja, da bi se oporavila nosna sluzokoža. Nekoliko dana nakon operacije, zabranjeno je konzumiranje kafe, crnog čaja, koka-kole i alkohola. Bez obzira koliko je rezultat dobar, važno je znati da operacija nosa može da značajno utiče na doživljaj vlastitog lica i da na tu promenu budete spremni, kako bi se izbegla eventualna depresija slična onoj posle porođaja. Pozitivan stav i okruženje svakako pomažu u prilagođavanju na promenu.

PAKET: CENA OPERACIJE NOSA

U Clinic Olymp konsultacije pre operacije su uvek besplatne, a cena operacije nosa naravno uključuje sve pripreme za operaciju, anesteziju, samu operaciju, ambulantno lečenje, obuku za kvalitetan i uspešan oporavak, ali i sve potrebne kontrole i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pozovite nas na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O OPERACIJI NOSA

 • Trajanje operacije: oko 1 do 2 sata

 • Anestezija: opšta anestezija

 • Boravak u klinici: ambulantno

 • Povratak društvenim aktivnostima: nakon 7 do 14 dana

 • Saveti za oporavak: 1 do 2 dana posle operacije jesti meku, kašastu hranu, spavati blago uzdignute glave i što manje pričati. Dve do tri nedelje nakon operacije započeti masažu nosa prema našim uputama.

 • 1. kontrola: 3 do 5 dana od operacije

 • 2. kontrola: 7 – 8 dan – skidanje maskice i vađenje konaca

 • Poželjno boraviti u Novom Sadu: min. 7-8 dana (druga kontrola)

oslobodi svoju lepotu

  REZERVIŠI NA VREME SVOJ TERMIN BESPLATNIH KONSULTACIJA

Pozovi nas ili pošalji upit preko kontakt forme i na vreme rezerviši svoj termin besplatnih konsultacija.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obrati nam se s poverenjem i na vreme rezerviši svoj termin besplatnih konsultacija.

  KONTAKTIRAJ NAS