SMANJENJE GRUDI

OPERACIJA SMANJENJA GRUDI

Grudi se sastoje od oko dve trećine masnog tkiva i jedne trećine žlezdanog tkiva, krvnih sudova i nerava. Operativni zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva grudi naziva se redukciona mamaplastika ili jednostavnije rečeno operacija smanjenja grudi. Velike grudi često su teške i po nekoliko kilograma. Pod tim teretom često pati kičma, uzrok su bola u vratu i leđima, otežavaju svakodnevno kretanje, bavljenje sportom, pa i izbor odeće.  Opercija smanjenja grudi radi se iz estetskih razloga, ali se zbog svega navedenog, češće radi funkcionalnih razloga. Smanjenje grudi ženama pruža veliko olakšanje. Primarno nestaju patnje uzrokovane njihovom težinom, a uz lepšu figuru i skladnije telo, javlja se i dodatno samopouzdanje i zadovoljstvo. Gde je granica između zatezanja grudi i smanjenja grudi? Prema klasifikaciji prof. Lemperlea, ako se odstrani manja količina tkiva – kože, masti, žlezda, onda se radi o zatezanju grudi, a ako se odstranjuje količina teža od 500 grama, onda govorimo od smanjenju grudi.

PRIPREMA: VAŽNO JE DA ZNATE

Kao i kod svakog zahvata, poverenje između pacijenta i doktora ključno je za obostrano razumevanje. Naš stručni hirurški tim daće vam sve neophodne informacije, detaljno odgovoriti na vaša pitanja, izvršiti pregled i merenja te vam preporučiti operativnu tehniku i zahvat koji će dati najbolji rezultat. Kako bi rezultat operacije bio uspešan, važno je da na kosultacijama otvoreno i iskreno pričate o svom zdravstvenom stanju, promenama u kilaži ali i o tome planirate li trudnoću. Iako se ova operacija može obaviti po potrebi već u dobi od 16-17 godina, u slučaju prevelikih dojki koje osim fizičkih, kod devojaka mogu da izazovu i psihičke smetnje, komplekse i sl.. Ova operacija se preporuča posle poslednje planirane trudnoće.

Pre operacije je poželjno da se uradi ultrazvuk dojke ili mamografija, kako bi bili sigurni da su dojke zdrave. Ukoliko se u grudima nalaze dobroćudni čvorići, oni se za vreme ove operacije uklanjaju te šalju na mikroskopsku analizu. Ako planirate neku dijetu, pokušajte to da uradite pre operacije. U tom slučaju operacija će bolje proći. Ako se nakon operacije značajno smanji težina, koža će opet da se izduži pa bi dobar operativni rezultat imao nezadovoljavajući ishod.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate nešto više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: METOD KOJI ĆE ODGOVARATI BAŠ VAMA

Operacija smanjivanja grudi traje dva do tri sata i radi se pod opštom anestezijom.  Prilikom konsultacija, hirurg će utvrditi oblik grudnog koša i simulirati dogovoren efekat smanjenja grudi. Postoji veliki broj operativnih tehnika. One se primenjuju u zavisnosti od veličine, oblika grudi i želja pacijentkinje.  Oko obodnog dela bradavice odstranjuje se pokožica, a kompletna žlezda i bradavica pomeraju se prema gore i fiksiraju u zategnutom obliku. Nova pozicija bradavice određuje se prema visini prevojnog nabora ispod dojke. Ožiljci mogu biti kružni oko bradavice (kod Benelli metode), dodatni produžetak ispod bradavice u obliku slova I ili u obliku obrnutog slova T, odnosno sidra. Koža se zatvara sakrivenim šavovima (intrakutana tehnika) čime su ispunjeni uslovi za optimalno zarastanje rana. Operacija smanjivanja grudi često se kombinuje sa zatezanjem stomaka.

OPORAVAK I MERE OPREZA

Operacija smanjivanja dojki ponekad se obavlja ambulantno, što znači da istog dana možete napustiti kliniku. A kod većeg i opsežnijeg zahvata preporuča se stacionarni boravak od jedan do tri dana. U tom periodu kontrolišu se zavoji i odstranjuju drenaže, a „sakrivene“ konce odstranjujemo nakon dve do tri nedelje. Prilikom zarastanja rane mogu nastupiti blage smetnje koje najčešće spontano prolaze i privremeno umanjenje senzibiliteta bradavica koje se vraća u normalu nakon nekoliko nedelja. Nakon operacije potrebno je od 4 do 6 nedelja nositi specijalni čvrsti grudnjak. Povratak društvenim aktivnostima moguć je već nakon nekoliko dana. Lakšim aktivnostima se može baviti nakon nedelju dana, a težim aktivnostima i sportom se može baviti tek nakon 5-6 nedelja.

PAKET: KOLIKO KOŠTA SMANJIVANJE GRUDI?

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije smanjenja grudi uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija, grudnjak koji je potrebno da nosite, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pogledajte na stranici Cenovnik ili nas pozovite na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O SMANJENJU GRUDI

 • Trajanje operacije: 2 do 3 sata

 • Anestezija: Opšta anestezija

 • Boravak u klinici: Ambulantno ili 1 do 3 dana kod većih zahvata

 • Povratak društvenim aktivnostima: 1 do 2 nedelje

 • Povratak sportskim aktivnostima: Nakon 4 do 6 nedelja

 • Saveti za oporavak: Odmor uz obavezno nošenje specijalnog čvrstog grudnjaka (4 do 6 nedelja)

 SLIKE PRE – POSLE

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  Potpisi dr Panfilov, dr Matejin, dr Lizatović i dr Peković-Zrnić
  KONTAKTIRAJTE NAS