REKONSTRUKCIJA DOJKE

OPERACIJA REKONSTRUKCIJE DOJKE

Ženske grudi simbol su materinstva, ženstvenosti i seksualnosti. Upravo zbog toga, odstranjivanje tkiva dojke (mastektomija) ženama može predstavljati veliko opterećenje. Rekonstrukcija dojke operativni je zahvat kojim se nadoknađuje nepostojeće tkivo dojke, uglavnom nakon amputacije. Prilagođava se oblik, veličina i položaj dojke, pri tom se teži ka simetriji sa zdravom dojkom. Rekonstrukcija dojke može biti primarna i odložena. Rekonstrukcija dojke može se raditi istrovremeno s mastektomijom i tada govorimo o primarnoj rekonstrukciji.  Ukoliko se rekonstrukcija radi nakon završene ablativne hirurgije, reč je o odloženoj rekonstrukciji.

PRIPREMA: OBOSTRANO RAZUMEVANJE KLJUČNO JE ZA DOBRE REZULTATE

Prve konsultacije podrazumevaju detaljan razgovor sa hirurgom. Pričaćemo o ranijim oboljenjima, navikama, vašim ciljevima i očekivanjima od zahvata. Otvoren odnos sa hirurgom značajno će unaprediti kako preoperativni tako i posleoperativni period. Zahvaljujući bogatom iskustvu, naši hirurzi dr Dario Lizatović i dr Dimitrije E. Panfilov imaju kvalitetne savete i odgovore na sva vaša pitanja. Kada odlučite da se podvrgnete operaciji, hirurg će vam dati smernice za jelo i piće nakon operacije, prestanak pušenja, koje vitamine i lekove treba da izbegavate, uradiće analize i kompletnu medicinsku procenu.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate nešto više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: KAKO ĆE TEĆI OPERACIJA?

Operacija rekonstrukcije dojke radi se pod opštom anestezijom, a njeno trajanje zavisi od operativne metode – može trajati od 1 pa do 6 sati. U našoj klinici koristimo dvije metode za rekonstrukciju dojke. Rekonstrukcija dojke silikonskim implantatom, te rekonstrukcija uz pomoć leđnog mišićaLatissimus-dorsi“. Prilikom rekonstrukcije dojke silikonskim implantatom ili protezom, implantat se ugrađuje ispod mišića na grudnom zidu. Da bi se to postiglo, potrebno je prethodno ekspandirati kožu na prsima, kako bi se dobio zadovoljavajući volumen i prostor u koji se implantat ugrađuje. Ekspanzija kože postiže se ugradnjom specijalnog ekspandera u koji se tjednima ili mesecima uštrcava fiziološki rastvor kojim se ekspander postepeno puni i širi. Kada se dovoljno proširi, hirurški se odstranjuje i zamenjuje trajnom protezom tj. implantatom.

Metoda Latissimus-dorsi predstavlja rekonstrukciju dojke uz pomoć najšireg leđnog mišića. Veći deo mišića presađuje se kroz pazušnu šupljinu, i pokazao se vrlo pogodnim za primenu kako posle amputacije kod raka dojke, tako i posle oštećenja zida dojke koja su nastala kao posledica zračenja. Bez obzira na operativnu tehniku, bradavica se može rekonstruisati tako što će se uzeti tkivo sa zdrave dojke ili primenom lokalnog režnja. Za rekonstrukciju bradavice moguće je primjeniti i inovativnu metodu našeg dr Panfilova koju je predstavio na svetskom kongresu plastičnih hirurga.

OPORAVAK I MERE OPREZA

Par nedelja nakon zahvata osećaćete bol u dojkama i u delu tela sa kog se uzima režanj. Vreme oporavka nakon rekonstrukcije dojke režnjem duže je nego nakon rekonstrukcije ubacivanjem implantata. Bolovi se uspešno kontrolišu upotrebom prepisanih lekova. Nakon operacije, preporuča se ostanak na klinici jedan do sedam dana. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je za 4 do 6 nedelja, a sportske i druge fizičke aktivnosti potrebno je izbegavati narednih 8 do 10 nedelja.

Važno je da znate da rekonstrukcija dojke neće povećati rizik od ponovne pojave bolesti niti će uticati na terapiju. Ukoliko je rađena metoda ubacivanja implantata, potrebno je da o tome prilikom naredne kontrolne mamografije obavestite inženjera medicinske radiologije. Rekonstrukcijom se ne može postići apsolutna simetrija dojki, a u cilju postizanja što boljeg rezultata ponekad je potreban hiruški zahvat i na drugoj dojci (smanjenje, podizanje ili povećanje grudi).

PAKET: KOLIKO KOŠTA REKONSTRUKCIJA DOJKE?

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije rekonstrukcije dojke uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija i silikoni, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pozovite nas na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O REKONSTRUKCIJI DOJKE

 • Trajanje operacije: 1 do 6 sati

 • Anestezija: Opšta anestezija

 • Boravak u klinici: Od 1 do 7 dana

 • Povratak društvenim aktivnostima: Nakon 4 do 6 nedelja

 • Povratak sportskim aktivnostima: Nakon 8 do 10 nedelja

 • Saveti za oporavak: Mirovanje, izbegavanje alkohola i cigareta

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  KONTAKTIRAJTE NAS