OPERACIJA ŠAKE

OPERACIJA ŠAKE

„Palac nije samo jedan prst, već pola ruke“

– Dieter Buck-Gramcko.

Šaka je moćan instrument. Istraživači evolucije tvrde da je čovek upravo zahvaljujući posebnoj sposobnosti primene palca uspeo da se uzdigne iznad nivoa majmuna. Svaki funkcionalni nedostatak šake može poremetiti našu svakodnevnicu i otežati uobičajene aktivnosti.
Zadatak hirurgije šake je da u što većoj meri uspostavi integritet šake, pokretljivost zglobova i prstiju, ali i povrati senzibnost.
Na šakama se takođe najbrže prepoznaju znakovi starenja, ali se ove pojave uspešno rešavaju neoperativnim tretmanima podmlađivanja šake hijaluronskom kiselinom ili sopstvenim masnim tkivom.

PRIPREMA: VAŽNO JE DA ZNATE

Hirurgija šake može pomoći prilikom raznih trauma, oslabljenosti šake, bolovima u zglobovima prstiju i raznim deformitetima, kako kod najmlađih pacijenata sa urođenim anomalijama, tako i kod pacijenata koji su oboleli od reumatoidnog artritisa. Važno je prepoznati problem na vreme. Dijagnostika podrazumeva rendgensko snimanje, laboratorijski test, a pojedinim slučajevima i elektromiografiju.
Najčešći simptomi bolesti ručnih zglobova su bol, ograničenost pokreta, otekline, škljockanje, utrnulost i gubitak snage u šakama, a ukoliko primetite ove simptome, doktor će vas uputiti na potrebne dijagnostičke preglede. Na prvim, besplatnim, konsultacijama razgovaraćete sa doktorom o vašem zdravstvenom stanju, simptomima, očekivanjima od operacije i o svim koracima koji slede pre, tokom i nakon zahvata. Zahvaljujući velikom iskustvu i ekspertizi, naši dr Predrag Matejindr Dario Lizatović isrcpno će odgovoriti na sva vaša pitanja i dati vam neophodne informacije.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA

Operativna tehnika određuje se nakon konsultacija i izvršene dijagnostike. Ona zavisi od vaših očekivanja od zahvata, ali i od problema koji rešavamo hiruškim putem. Ukoliko je u pitanju sindrom karpalnog tunela, operacija se radi u lokalnoj anesteziji. Ovaj sindrom javlja se kao posledica pritiska na nerv medianus, a zahvaljujući hiruškom opuštanju vezice koja zatvara kanal; bol u šaci popušta odmah nakon operacije. Kroz rez u nivou ručnog zgloba, preseca se fleksomi retinakulum ručnog zgloba kako bi se nerv oslobodio pritiska. Operacija traje do 30 minuta, a kliniku možete napustiti odmah nakon zahvata.

Kod uklanjanja tumora šake, dobroćudnih tumora tetivnog omotača, gangliona šake i tumora masnog tkiva, zahvat se u većini slučajeva može završiti odmah, dok je u nekim slučajevima potrebna biopsija. Ukoliko je izveštaj patologa benigan sprovodi se konačan operativni zahvat; resekcija, ekstirpacija, rekonstrukcija ili amputacija. Ukoliko se hiruški uklanja ganglion, procedura zahteva inciziju kože ali i odvajanje ganglionske ciste od okolnog tkiva. Alternativa ovoj tehnici je endoskopsko uklanjanje prilikom kojeg se ganglionskoj cisti pristupa kroz minimalnu inciziju nakon čega se ona uz upotrebu kamere u potpunosti uklanja i izdvaja od okolnog tkiva.

U slučaju Dipitrenove kontrakture, nabolji rezultat postiže se upravo hiruškim lečenjem. U pitanju je operacija niskog stepena rizičnosti koja se radi u potpunoj anesteziji. Prilikom ovog postupka, patološki izmenjeno potkožno tkivo otklanja se hiruškom ekscizijom.
Kod sindroma „škljocavog prsta“ (stenozantni sinovitis) opuštanje tetive operacijom sprovodi se u slučaju da pacijent ne reaguje na druge tretmane lečenja. U lokalnoj anesteziji pravi se mali otvor na koži kroz koji se pristupa kanalu tetive. Kanal kroz koji prolazi tetiva se hirurški proširuje, a neposredno po završenoj proceduri pacijent dobija pun obim pokreta zglobova i šaka. Prilikom hirurgije tetiva, tretiraju se sveže i stare povrede fleksornih i ekstenzionih tetiva.

OPORAVAK I MERE OPREZA

Oporavak i mere opreza zavise od problema koji se operativnim putem rešava. Nakon operacije tetiva potrebna je imobilizacija ruke, nakon koje će doktor skinuti konce, a vi ćete moći da se vratite svakodnevnim aktivnostima. Vreme trajanja oporavka često zavisi i od dužine perioda koji je prošao od otkrivanja simptoma do operacije.

PAKET: KOLIKO KOŠTA OPERACIJA ŠAKE?

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije šake uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pogledajte na stranici Cenovnik ili nas pozovite na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O OPERACIJI ŠAKE – SINDROM KARPALNOG TUNELA

 • Trajanje operacije: do 30 minuta

 • Anestezija: Lokalna anestezija + analgo sedacija

 • Boravak u klinici: Ambulantno

 • Povratak društvenim aktivnostima: nakon par dana

 • Saveti za oporavak: Imobilizacija šake

 SLIKE PRE – POSLE

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  Potpisi dr Panfilov, dr Matejin, dr Lizatović i dr Peković-Zrnić
  KONTAKTIRAJTE NAS