ZATEZANJE STOMAKA

OPERACIJA TRBUHA (STOMAKA) – ABDOMINOPLASTIKA

I kod muškaraca i kod žena, stomak je veoma važno područje tela, a njegov izgled za posledicu može imati veliko zadovoljstvo ili frustraciju. Zahvat zatezanja stomaka namenjen je osobama sa opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ni nakon vežbi i regulisane ishrane ne može da povrati normalan tonus. Iako je nasledni faktor od velikog značaja, „opušten stomak“ najčešće se javlja kod pacijenata koji su drastično izgubili na kilaži i kod žena koje su imale više porođaja. Za vreme trudnoće koža na stomaku nije samo istegnuta već i, pod uticajem hormona, omekšana. Zbog toga vežbe za stomak često ne pomažu mnogo. U istegnutoj koži dolazi do kidanja elastičnih vlakana i tako najčešće u predelu donjeg dela stomaka nastaju omražene strije. Sem toga što omlitavi koža, i stomačni mišići mogu da omlitave i da se razdvoje. Plastična operacija abdomena sve to može korigovati, kao i hernije prepona, pupka ili ožiljke od kile, carskog reza, operacije slepog creva i sl.

Postoji nekoliko metoda zatezanja stomaka, od uklanjanja viška kože i masnog tkiva do većih zahvata kojima se učvršćuje ceo trbušni zid. Kod viška kože nakon trudnoće ili posle drastičnog gubitka kilograma najbolje rezultate daje klasično zatezanje stomaka, a ako se radi isključivo o naslagama masnog tkiva vrši se liposukcija stomaka. Minimalne masne naslage mogu se ukloniti i nehirurškom metodom Intralipoterapijom Aqualix-om tj. lipolizom.

PRIPREMA: VAŽNO JE DA ZNATE

Konsultacije sa našim hirurzima i anesteziolozima su besplatne. Za obostrano razumevanje i dogovor, bitno je da otvoreno pričate o vašim ciljevima i očekivanjima od operacije. Da bi se postigao najoptimalniji rezultat zatezanja stomaka, poželjno je da se prije operacije poduzmu i djetetske mere tj. da se težinu pokuša dovesti na optimalnu meru. Kako bi izbegli ozbiljnu pogrešku, žene, u slučaju objektivne sumnje, trebaju napraviti i test na trudnoću. Razgovaraćemo o mogućim rešenjima i metodama. Iscrpno ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i zajednički detaljno isplanirati operaciju. Zahvaljujući velikom iskustvu, naš hirurški tim ima spremne odgovore na sva vaša pitanja i informacije zahvaljujući kojima ćete osećati sigurnije i spremnije na promenu koju želite da napravite.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate nešto više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: KAKO ĆE TEĆI OPERACIJA STOMAKA?

Operacija zatezanja stomaka (abdominoplastika) traje od jedan do dva i po sata, zavisno o toga koliko tkiva treba odstraniti. Prilikom zahvata pacijent je u totalnoj narkozi. Rez se povlači po prije pažljivo utvrđenim linijama iznad stidnog predela. Nakon operacije ostaje ožiljak „skriven“ u „bikini zoni“, na području pregiba kože, od jedne do druge strane bedara, te jedan blagi kružni ožiljak oko pupka. Možete birati između okruglog ili izduženog oblika pupka. Najčešće se postavi aktivna vakum drenaža sa obe strane trbuha, koja se uklanja na prvoj kontroli 3 do 5 dana od operacije. U kombinaciji sa zatezanjem stomaka često se radi i korekcija grudi, kao i liposukcija bedara.

OPORAVAK I MERE OPREZA: UZ TOPLE SAVETE LEKARA DO BRŽEG OPORAVKA

Najčešće je dovoljno da boravak na klinici traje 1 do 4 dana, pri tom je važno da se prvi dan leži. Za to vreme rana se održava u suvom i čistom stanju, a u krevet se stavlja valjak ispod kolena kako bi se ugaonim položajem natkolenice rasteretio hiruški šav. Da bi se sprečile tromboze i poboljšala cirkulacija u nogama, preporučuju se lagane vežbe nogu simulacijom vožnje bicikla ili „veslanja“ stopalima. Preporuka je i da se 4 do 6 nedelja nosi i zategnuti zavoj, tesni korzet sa ili bez stomačnog uloška. Sakriveni produžni šavovi mogu da ostanu 2-3 nedelje.

U prvim danima posle operacije gornji deo tela ne bi smeo da se snažno isteže niti savija. Hodanje i stajanje se u početku bolje podnosi od sedenja, a veće napore i sportske aktivnosti bi trebalo izbegavati barem 5 do 8 nedelja. Uz veliku obazrivost, polni odnosi su mogući 2-3 nedelje nakon zahvata, a intenzivniji tek nakon 4-6 nedelja. Još prije operacije pacijentu skrećemo pažnju da je operisana i mobilisana koža lišena osećaja, ali već nakon nekoliko meseci ova funkcija se popravlja. Ukoliko pacijentkinja posle urađene operacije zatrudni, trudnoću može izneti bez poteškoća, ali se zbog rizika da se koža vrati u prvobitno stanje, plastična operacija stomaka preporučuje posle poslednje planirane trudnoće. Najčešće komplikacije su naknadna krvarenja, infekcije i smetnje kod zarastanja rana, ali su kod dobro obučenih hirurga veoma retke.

Povratak društvenim aktivnostima možete očekivati u roku od 10 do 14 dana. Na osnovu poboljšane konture tela, mogu da se opet nose uobičajeni odevni predmeti, kupaći kostimi, i sl. Nakon ove operacije pacijenti često budu motivisani na redovito vežbanje, i često nam govore da se osećaju sigurnije u sebe, da su vredni poštovanja i da se osećaju oslobođeno.

Obzirom da je naša misija osloboditi lepotu, to nas jako raduje i znači da smo zajedničkim snagama uspeli.

PAKET: KOLIKO KOŠTA ZATEZANJE STOMAKA?

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije zatezanja stomaka uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija i silikoni, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pogledajte na stranici Cenovnik ili nas pozovite na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O ZATEZANJU STOMAKA

 • Trajanje operacije: 1 do 2.5 sata

 • Anestezija: Opšta anestezija

 • Boravak u klinici: 1 do 4 dana

 • Povratak društvenim aktivnostima: Nakon 10 do 14 dana

 • Povratak sportskim aktivnostima: Nakon 5 do 8 nedelja

 • Saveti za oporavak: Lagane vežbe nogu (da se izbegne tromboza) i nošenje tesnog korzeta sa ili bez stomačnog uloška (4 do 6 nedelja)

 SLIKE PRE – POSLE

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  Potpisi dr Panfilov, dr Matejin, dr Lizatović i dr Peković-Zrnić
  KONTAKTIRAJTE NAS