ZATEZANJE STOMAKA

DERMOLIPEKTOMIJA–ABDOMINOPLASTIKA

I kod muškaraca i kod žena, stomak je veoma važno područje tela, a njegov izgled za posledicu može imati veliko zadovoljstvo ili frustraciju. Zahvat zatezanja stomaka namenjen je osobama sa opuštenim trbušnim mišićima i kožom koja ni nakon vežbi i regulisane ishrane ne može da povrati normalan tonus. Iako je nasledni faktor od velikog značaja, „opušten stomak“ najčešće se javlja kod pacijenata koji su drastično izgubili na kilaži i kod žena koje su imale više porođaja. Za vreme trudnoće koža na stomaku nije samo istegnuta već i, pod uticajem hormona, omekšana. Zbog toga vežbe za stomak često ne pomažu mnogo. U istegnutoj koži dolazi do kidanja elastičnih vlakana i tako najčešće u predelu donjeg dela stomaka nastaju omražene strije. Sem toga što omlitavi koža, i stomačni mišići mogu da omlitave i da se razdvoje. Plastična operacija abdomena sve to može korigovati.

Postoji nekoliko metoda zatezanja stomaka, od uklanjanja viška kože i masnog tkiva do većih zahvata kojima se učvršćuje ceo trbušni zid. Kod viška kože nakon trudnoće ili posle drastičnog gubitka kilograma odlične rezultate daje klasično zatezanje stomaka, a ako se radi isključivo o naslagama masnog tkiva vrši se liposukcija stomaka, dok je naše iskustvo pokazalo da najbolje rezultate daje upravo kombinacija ove dve metode.

PRIPREMA: VAŽNO JE DA ZNATE

Konsultacije sa našim hirurzima i anesteziolozima su besplatne. Za obostrano razumevanje i dogovor, bitno je da otvoreno pričate o Vašim ciljevima i očekivanjima od operacije. Da bi se postigao najoptimalniji rezultat zatezanja stomaka, poželjno je da se pre operacije poduzmu i dijetetske mere tj. težina svede na optimalnu meru, kako bi sama operacija dala što bolje rezultate. Razgovaraćemo o mogućim rešenjima i metodama. Iscrpno ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i zajednički detaljno isplanirati operaciju. Zahvaljujući velikom iskustvu, naš hirurški tim ima spremne odgovore na sva Vaša pitanja i informacije pomoću kojih ćete se osećati sigurnije i spremnije na promenu koju želite da napravite.

OPERATIVNA TEHNIKA: KAKO ĆE TEĆI OPERACIJA STOMAKA?

Operacija zatezanja stomaka (abdominoplastika) traje od 2-4 sata, a zavisi od obima samog zahvata. Prilikom zahvata pacijent je uspavan. Rez se povlači po pre pažljivo utvrđenim linijama iznad stidnog predela. Nakon operacije ostaje ožiljak „skriven“ u „bikini zoni“, na području pregiba kože, od jedne do druge strane bedara, te jedan blagi kružni ožiljak oko pupka. Možete birati između okruglog ili izduženog oblika pupka. Intraoperativno se najčešće postavi aktivna vakuum drenaža sa obe strane trbuha, koja se uklanja na prvoj kontroli 3 do 5 dana od operacije. U kombinaciji sa zatezanjem stomaka često se radi i korekcija grudi, kao i liposukcija bedara.

OPORAVAK I MERE OPREZA: UZ TOPLE SAVETE LEKARA DO BRŽEG OPORAVKA

Važno je da se u prvih par dana nakon operacije što više leži i odmara. Za to vreme rana se održava u suvom i čistom stanju, a u krevet se stavlja valjak ispod kolena kako bi se ugaonim položajem natkolenice rasteretio hirurški šav. Da bi se sprečila tromboza i poboljšala cirkulacija u nogama, preporučuju se lagane vežbe nogu simulacijom vožnje bicikla ili „veslanja“ stopalima. Obaveza je i da se 4 do 6 nedelja nakon operacije nosi specijalizovani steznik za trbušni zid, koji ćete dobiti kod nas na klinici.

U prvim danima posle operacije gornji deo tela ne bi smeo snažno da se isteže niti savija. Hodanje i stajanje se u početku bolje podnosi od sedenja, a veće napore i sportske aktivnosti bi trebalo izbegavati barem 5 do 8 nedelja. Uz veliku obazrivost, polni odnosi su mogući 2-3 nedelje nakon zahvata. Još pre operacije pacijentu skrećemo pažnju da je operisana i mobilisana koža lišena osećaja, ali već nakon nekoliko meseci ova funkcija se popravlja. Ukoliko pacijentkinja posle urađene operacije zatrudni, trudnoću može izneti bez poteškoća, ali se zbog rizika da se koža vrati u prvobitno stanje, plastična operacija stomaka preporučuje posle poslednje planirane trudnoće.

Najčešće komplikacije su naknadna krvarenja, infekcije i smetnje kod zarastanja rana, ali su veoma retke. Povratak društvenim aktivnostima možete očekivati u roku od 10 do 14 dana. Nakon ove operacije pacijenti često budu motivisani na redovno vežbanje, i često nam govore da se osećaju sigurnije u sebe i oslobođeno. Obzirom da je naša misija osloboditi lepotu, to nas jako raduje i znači da smo zajedničkim snagama uspeli.

PAKET: KOLIKO KOŠTA ZATEZANJE STOMAKA?

U Clinic Olymp konsultacije pred intervenciju su besplatne, a u cenu operacije zatezanja stomaka uključene su pripreme za operaciju, anestezija, sama intervencija i silikoni, ambulantno lečenje, saveti za kvalitetan i uspešan oporavak, kao i svi potrebni pregledi i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Uvek ste dobrodošli i uvek možete računati na nas!

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pozovite nas na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O ZATEZANJU STOMAKA

 • Trajanje operacije: 2-4 h

 • Anestezija: Opšta anestezija

 • Boravak u klinici: 1 do 2 dana

 • Povratak društvenim aktivnostima: Nakon 10 do 14 dana

 • Povratak sportskim aktivnostima: Nakon 5 do 8 nedelja

 • Saveti za oporavak: Mirovanje, redovno uzimanje propisane terapije, pridržavanje saveta naših lekara.

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  KONTAKTIRAJTE NAS