OPERACIJA UŠIJU

O UŠIMA

Korekcija ušiju (otopastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji. U predelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Često se mogu razlikovati veličine ušnih školjki kao i stepen „klempavosti“. Ponekad jedno uvo ima veliko odstupanje, a drugo manje, ili ga uopšte nema. Klempavost ušiju (med. otapostaza) predstavlja najčešći oblik nepravilnosti i vidljiv je gotovo od rođenja. Klempave uši ne prave funkcionalne smetnje, ali predstavljaju estetski problem koji je često uzrok psihičkih problema.  Deca koja imaju klempave uši često jako pate zbog izloženosti ruganju i podsmehu vršnjaka, povlače se u sebe i stvaraju iskrivljenu sliku o svom fizičkom izgledu. Posledično tome, nastaju problemi sa samopouzdanjem i pravilnim formiranjem ličnosti.

Da bi se ovi problemi izbegli, poželjno je da se zahvat korekcije ušiju napravi najkasnije pre puberteta, a zahvatu se može pristupiti već u uzrastu od 6-7 godina, naravno ako detetu ovaj deformitet smeta pri normalnom razvoju ličnosti. Jako nam je važno da se o potrebi korekcije saglasi i dete, i da to nije samo zahtev roditelja.

PRIPREMA: KONSULTACIJE SU BESPLATNE

Prilikom prvih konsultacija, pripreme i samog operativnog zahvata važno je ispravno pristupiti detetu kako bi se izbegle eventualne dodatne traume. Naši „čika-doktori“ Dimitrije, Peđa i Dario znaju kako, a ceo tim takođe ima veliko i dugogodišnje iskustvo u radu s decom. Prof.dr sc.med. Vesna Peković Zrnić jedna je od prvih pedijatrijskih anesteziologinja u zemlji, osnivačica i prva načelnica odeljenja intenzivne terapije na Klinici za dečiju hirurgiju, takođe, osnivačica je i dugogodišnji rukovodilac Centra za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola kod dece, pri Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. U pripremi za operaciju, naš tim detaljno će vam objasniti sve mogućnosti i predložiti najbolji metod, kako bi bili zadovoljni ishodom i kako bi se sprečile sve moguće komplikacije, koje su za ovu operaciju minimalne.

Konsultacije su besplatne i otvorene za sve. Ukoliko želite da saznate više o našem prvom susretu, detaljnije informacije možete pronaći na: Info za pacijente ili pozivom na broj 021/4727000. Ljubazno osoblje tima Clinic Olymp je tu za vas!

OPERATIVNA TEHNIKA: KOMBINACIJA NAJBOLJIH METODA

Postoje razne metode operacija ušiju, a u klinici Olymp koristimo kombinaciju više njih, kako bismo postigli visok estetski nivo i veću sigurnost tokom operacije uz smanjenu agresivnost i rizike. Intervencija se najčešće sprovodi u lokalnoj anesteziji, ali je moguće i kombinovanje sa analgo-sediranjem (u polubudnom stanju). Zahvat traje izmedju 40-60 minuta. Izvodi se tako da se na zadnjem donjem delu ušne školjke napravi rez do 4 do 5 cm dužine. Na taj način se donji pol ušne školjke arhitektonski pomera, pošto se, ispod kože, prednji hrskavičavi list opremi sa uzdužnim brazdama. Na taj se način hrskavica savija unazad. Potom se zašije rana na poleđini uha, a ožiljak ostaje neupadljiv. Postoje i druge metode priljubljivanja ušnih školjki, koje takođe mogu da dovedu do dobrih rezultata.

OPORAVAK I MERE OPREZA

Brz povratak društvenom životu

Prvih nedelju dana nakon operacije potrebno je nositi elastični zavoj, zatim narednih nedelju dana elastičnu traku ili znojnicu.  Povratak društvenom životu moguć je vrlo brzo nakon operacije. Nekoliko nedelja posle operacije ne bi trebalo praktikovati bavljenje sportom. Osim blagog naknadnog krvarenja, otoka i minimalnih bolova, sve uobičajene komplikacije, poput infekcija i sl., su veoma retke. Takođe izuzetno retko dolazi do alergije na konce. Ukoliko se izlažete jakom suncu, savetujemo nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom, kako bi se sprečili neželjeni efekti poput hiperpigmentacije ožiljaka.

PAKET: KOJA JE CENA OPERACIJE UŠIJU?

Za razliku od drugih estetskih operacija zdravstvena osiguravajuća društva često preuzimaju troškove ove operacije izvršene kod manje dece. U Clinic Olymp konsultacije pre operacije su uvek besplatne, a cena operacije ušiju naravno uključuje sve pripreme za operaciju, anesteziju, samu operaciju, ambulantno lečenje, savete za kvalitetan i uspešan oporavak, ali i sve potrebne preglede i konsultacije u nedeljama i mesecima nakon operacije.

Naši pacijenti su uvek dobrodošli u našu kliniku i uvek mogu računati na nas.

Više o cenama operacija, popustima i mogućnostima plaćanja karticama i na rate, pogledajte na stranici Cenovnik ili nas pozovite na broj telefona 021/4727000, zatražite odgovore na pitanja ili zakažite vašu besplatnu konsultaciju. Stojimo vam na raspolaganju.

KRATKO O OPERACIJI UŠIJU

 • Trajanje operacije: 40 do 60 minuta

 • Anestezija: Lokalna uz eventualnu analgo-sedaciju (polu-san)

 • Boravak u klinici: Ambulantno

 • Povratak društvenim aktivnostima: nakon jedne do dve nedelje

 • Saveti za oporavak: Nošenje elastičnog zavoja prvih 6 do 7 dana, zatim nošenje elastične trake (znojnice) – narednih 6 do 7 dana. Izbegavati sportske aktivnosti 3-4 nedelje od operacije

 SLIKE PRE – POSLE

RADNO VREME KLINIKE

PON – PET 9:00 – 18:00
SUB i NED Zatvoreno

BESPLATNE KONSULTACIJE

Nazovite nas ili pošaljite upit preko kontakt forme za besplatne konsultacije.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

  OSLOBODI SVOJU LEPOTU

  Naša vizija je osloboditi lepotu, a time i sreću i zadovoljstvo koje dolazi iznutra. Obratite nam se s poverenjem i dogovorite svoj termin za besplatne konsultacije.

  Potpisi dr Panfilov, dr Matejin, dr Lizatović i dr Peković-Zrnić
  KONTAKTIRAJTE NAS