ČESTA PITANJA

Konsultacije pred operaciju, kao i sva previjanja, pregledi i konsultacije nakon operacija, kod nas u Clinic Olymp su potpuno besplatni.

Upitnik koji je potrebno ispuniti prilikom prvih konsultacija sadrži pitanja o vašem zdravsvenom stanju, alergijama, eventualnim ranijim zahvatima, navikama, hobijima, motivima za operaciju i sl.. Veoma je važno da iskreno i otvoreno odgovorite na sva pitanja, kako bi se naš medicinski tim mogao pažljivo i kvalitetno pripremiti kako bi operacija bila potpuno bezbedna, ishod uspešan, te da vam možemo pružiti najbolju moguću uslugu i savete za kvalitetan oporavak. Više o prvim konsultacijama doznajte na Info za pacijente.

Estetske operacije su u pravilu bezbedne, naravno ako podrazumevamo da pacijent nije nešto prećutao i da je otvoreno i iskreno odgovorio na sva pitanja iz upitnika kojeg je potrebno ispuniti na prvim konsultacijama, te ukoliko se pažljivo drži svih uputa i saveta lekara u postoperativnom periodu.
Kompikacije su vrlo retke ali unatoč svim poduzetim merama opreza, ipak moguće.
Kod svake operacije može da dođe do smetnji kod zarastanja rane i naknadnog krvarenja, podliva, privremenog umanjenja senzibiliteta na operiranom području. Nakon operacije povećanja dojki može doći i do otvrdnuća dojke tj. stvaranja kapsula oko implatanata. Da bi moguće komplikacije i neželjeno stvaranje kapsula oko implantata sveli na minimum, mi u Clinic Olymp koristimo samo najkvalitetnije i najsigurnije (najskuplje) implantate na tržištu sa poliuretanskom ovojnicom, koji imaju ispod 1% kapsularne kontrakcije.
Više detalja o svim eventualnim rizicima i mogućim komplikacijama, kao i savete kojih treba da se pridržavate u postoperativnom periodu, doznaćete na konsultacijama sa našim doktorima.

Više o cenama estetskih operacija doznajte na stranici Cenovnik.

Za vreme operacije ne osećate bol jer ste pod dejstvom anestezije. Nakon nekih operacija bol je prisutna ali izdrživa i lako se eliminiše tabletama protiv bolova. Naši pacijenti su najčešće pozitivno motivisani i žele promenu, pa zbog toga sve lakše podnose, a mnogi od njih kažu da boli uopšte nema – iako je to za većinu operacija gotovo nemoguće. Nakon pojedinih operacija moguć je osećaj zategnutosti ili recimo tupe boli, ali sve nestane u nekom razumnom roku.

Još uvek ne postoji čarobni štapić kojim bi se postiglo operisanje bez ožiljaka. Mi ulažemo napore da izvodimo takve rezove koji su slabo primetni i da budu u što «skrivenijim» regijama tela. Fini materijali za konce i specijalne tehnike šivenja doprinose da ožiljci posle estetsko-plastičnih operacija najčešće budu neupadljivi. Postojeći ožiljci se mogu znatno popraviti, ali se ne mogu potpuno odstraniti.

U estetskoj hirurgiji lepote se uvek iznova govori o starosnim granicama. Svaki čovek je jedinstven i zbog toga pitanje vezano za starosnu granicu mora da se rešava u svakom pojedinačnom slučaju zasebno.
Najmlađi pacijenti su najčešće deca koja operiraju klempave uši. Zatezali smo vrat i lice vitalnim pacijentima od 80 godina (i ljudi u poznijim godinama imaju pravo biti lepši, zar ne?).
Iako je kod nas estetska hirurgija i dalje u „tabu“ zoni, u Americi se npr. već odavno ne postavljaju pitanja poput „zašto si to uradio/uradila?“, već, ako postoje indicije za operaciju, postavljaju pitanje: „zašto to još nisi uradio/uradila?“
Kod nehirurških metoda poput aplikacije hijalurona i botoksa, počinje se već u „dvadesetim“, kako bi koža duže ostala vitalna i sveža.

Iako je uvreženo mišljenje da je estetska hirurgija namenjana uglavnom ženama, to nije tačno. Istina je da su žene više zastupljene, ali postoji čitav niz hirurških zahvata koje muškarci često rade, pa je kod nas na klinici odnos gotovo 60-40 u korist žena.

Vrlo često se misli da se kod estetsko-plastičnih zahvata radi o manjim operacijama. Kod zatezanja lica (faceliftinga), kao i kod mnogih drugih zahvata, polazi se od toga da treba da se odseče samo majušni deo kože, i već je sve gotovo. To je u suštini tačno, ali jedan pažljivo sproveden operativni zahvat može trajati i po nekoliko sati, a kako bi se telo kvalitetno oporavilo, treba mu dati dovoljno vremena.

Posle velike većine operacija ne preporučuje se letenje avionom (ili drugi napori i dalja putovanja) barem desetak dana. Nakon toga neometano možete da letite, bez straha od nekih komplikacija.

Vrsta anestezije ovisi o tome koji se operativni zahvat radi. Ukratko rečeno, dok ste pod opštom anestezijom, potpuno ste bez svesti, ne osećate bol, a funkciju disanja preuzima respirator. A analgo-sedacija se još naziva i polusan, što znači da je vaš nivo svesti snižen, ne osećate bol, ali i dalje spontano dišete, a obrambeni refleksi su pod kontrolom vašeg tela.

Pred operaciju ne smete da jedete ni pijete barem 8 sati jer se pod dejstvom anestezije isključuju prirodni zaštitni refleksi gutanja i sl., pa usled bliskih anatomskih odnosa digestivnog i respiratornog sistema postoji mogućnost vraćanja sadržaja iz želuca u grlo i usta, te udisanja tog sadržaja, što može stvoriti komplikacije i otežati i usporiti postoperativni proces oporavka.

Ovisno o kojoj se operaciji radi. Nakon velike većine operacija, društvenim se aktivnostima možete vratiti već nakon desetak dana, ali je potrebno da izbegavate velike fizičke napore, sport, izlaganje prejakom suncu i slično. Detaljne savete i upute za kvalitetan oporavak dobićete na konsultacijama sa našim hirurgom.

95% operacija vrši se ambulantno tj. istog dana možete poći na kućnu njegu. Nakon većih zahvata poput smanjenja grudi, faceliftinga, velike abdominoplastike, rekonstrukcije dojki i sl. potrebno je da barem jednu noć provedete pod nadzorom u klinici, a sve kako bi adekvatno i na vreme reagovali u slučaju eventualnih komplikacija i kako bi se kvalitetno odmorili. Postoji mogućnost da nakon nekih zahvata ostanete i duže, a možete odsesti i u obližnjem apartmanu ili hotelu (Rado ćemo za Vas preuzeti pronalaženje smeštaja i rezervaciju).

Najčešće je dovoljno da donesete malu krvnu sliku i vreme zgrušavanja krvi (vreme krvarenja i koagulacije krvi), EKG, lekarski pregled sa isključivanjem povećanog rizika od komplikacija i nalaz mamografije ukoliko je pacijentkinja starija od 30 godina. Više možete saznati na prvim konsultacijama, stranici Info za pacijente ili pozivom na 021/4727000

Idealna veličina implantata ovisi prvenstveno o vašoj građi. Naša je preporuka da se ne preteruje. Idealno je da se grudi povećaju za do dva broja. Prilikom konsultacija možete isprobati implantate raznih veličina i u dogovoru sa hirurgom odabrati idealnu veličinu za vas.

Implantat se umeće ispod žlezdanog tkiva i ispod grudnog mišića, kako bi funkcija dojenja ostala nepromenjena.

Može se dogoditi da nakon izvesnog vremena telo loše reaguje i da se oko silikona stvori „zaštitna“ kapsula. Da bi neželjene komplikacije i stvaranje kapsule oko implantata sveli na minimum, mi u Clinic Olymp koristimo samo najkvalitetnije i najsigurnije (najskuplje) implantate na tržištu.
Pre nekoliko decenija ugrađivani su implantati sa glatkom površinom, koji su imali i do 15% kapsularne kontrakcije (otvrdnuće dojke). Moderni teksturirani implantati imaju 3 do 5% kapsularne kontrakcije, a implantati sa poliuretanskom ovojnicom, koje mi koristimo, imaju ispod 1% kapsularne kontrakcije.

Najčešće koristimo Polytech implantate – sa poliuretanskom ovojnicom, a često koristimo i Mentor implantate. Zavisno o procene koji će dati bolji finalni rezultat kod pacijentkinje.

Produljenje ili podebljanje penisa nema negativnih uticaja na njegovu funkciju. Naprotiv!

Botoks ili botulinum toxin A je produkt specifičnih bakterija – clostridium botulinum, koji se posle farmakološke obrade može koristiti u medicinske svrhe. Nakon što se u malim dozama, od strane edukovanog lekara, ubrizga u specifične mišiće, botoks blokira hemijske signale i onemogućava preterane kontrakcije mišića. Time onemogućava nastajanje bora na tim regijama lica. Nakon nekoliko meseci, njegovo dejstvo prestaje, a mišić se u potpunosti oporavlja. Rezultat primene vidljiv je već nakon nekoliko dana, a potpuno dejstvo nastaje nakon 7 do 10 dana od apliciranja. U nekim slučajevima pomaže i protiv stalnih glavobolja, ako im je uzrok kontrakcija mišića glave, a često se koristi i za tretman protiv pojačanog znojenja.
Hijaluronska kiselina je potpuno prirodna supstanca koja se već nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože, vezuje vodu te čini kožu elastičnom i čvrstom. Starenjem ili nezdravim životom količina kolagena i elastina u našoj koži se smanjuje, što je čini izbrazdanom, tankom i dehidriranom.
Aplikacijom hijaluronske kiseline / hijaluronskih filera dodatno hidratiziramo kožu, te je činimo svežijom i „mlađom“. Usled dodatne hidratizacije, prirodnim procesom se sintetišu dodatne količine kolagena i elastina, što kožu ponovno čini čvršćom i lepšom.
Efekat aplikacije hijaluronske kiseline vidljiv je odmah nakon prvog tretmana, a da bi zadržali željenu svežinu, tretman je potrebno ponavljati otprilike nakon 9 do 12 meseci.

Botoksom se u pravilu tretiraju mišići na gornjem delu lica. Aplicira se kod tretmana asimetrije kapaka ili obrva, brazda na čelu, bora u uglovima i oko očiju, vertikalnih bora na čelu, izmedju obrva kao i bora na nosu i oko nosa. Koristi se i kao prevencija nastanka dubokih bora.
Botoksom nije moguće tretirati sve bore ili ožiljke nastale od sunca i sl.. Takođe, može se koristi pri tretmanima na donjoj polovini lica, ali u manjim dozama jer su mišići u toj regiji potrebni za svakodnevne funkcije i nije dobro da budu sasvim oslabljeni.
Zbog toga se često kombinira aplikacija botoksa i hijaluronske kiseline.
Hijaluronska kiselina se najčešće koristi za hidrataciju kože, izravnavanje nazolabijalnih bora i bora oko usana, ispravljanje i popunjavanje neravnina, ožiljaka i bora na koži celog lica, podmlađivanje vrata i ruku, prilikom tretmana uklanjanja podočnjaka. Koristi se za lifting lica, podizanje i popunjavanje jagodica kao i popunjavanje usana.

Mi u Clinic Olymp koristimo samo najbolje i najtrajnije preparate na tržištu. Kako bi se zadržao prirodan, ali osvežen izraz lica, botoks i/ili hijaluron se apliciraju u umerenim količinama. Tada je dejstvo botoksa 4 do 6 meseci, a hijaluronske kiseline 9 meseci do godinu i po dana ovisno o regiji koja se tretirala i vrsti preparata.
Kako bi se odgodio trajni hirurški zahvat, a zadržao osvežen izgled lica, potrebno je ponoviti tretman. Tretmane je bez ikakvih negativnih posledica moguće ponavljati u nedogled.

Tretmani hijaluronskom kiselinom ili botoksom, ako ih vrši iskusan i edukovan hirurg, u potpunosti su bezbedni i sa visokim stupnjem zadovoljstva pacijenata. Ukoliko se odlučite prestati sa ovim tretmanima, to možete učiniti u bilo kojem trenutku i bez straha od negativnih posledica. Nakon ubrizgavanja, moguća je pojava kratkotrajnih i minimalnih otoka i crvenila na mestima uboda, alergije su jako retke, a kod osoba sklonih herpesu moguća je aktivacija infekcije prilikom popunjavanja usana

Tačnu cenu tretmana botoksom ili hijaluronskom kiselinom moguće je odrediti tek nakon prvih konsultacija sa našim hirurgom i procene vaših želja i za to potrebnih mililitara preparata.

Ukoliko se istovremeno vrši više hirurških zahvata (npr. zatezanje stomaka i podizanje grudi), onda i mi nastojimo sa ukupnom cenom maksimalno izaći u susret.
Takođe, ukoliko radite zahtevniji i veći tretman botoksom ili hijaluronskom kiselinom tj. onaj za koji je potrebno više mililitara botoksa ili hijaluronske kiseline, ostvarujete popust na svaki dodatni mililitar.

U saradnji sa bankama osigurali smo mogućnost plaćanja karticama i na rate. Moguće je izvršiti plaćanje preko administrativne zabrane na 12 rata i plaćanje na rate putem banke. Za sva jednokratna plaćanja karticama i na rate prvo kontaktirajte svoju banku i saznajte koji Vam je dnevni limit i koje su Vam mogućnosti plaćanja na rate.

Dr med Dimitrije E. Panfilov

„Koliko god mala ili velika operacija bila, svesni smo da je Vama ona tog dana najvažniji događaj na svetu, pa je tako i nama. Vi ste u centru pažnje našeg tima. Pre svake operacije naš medicinski tim vrši opsežne pripreme, i ono što Vam garantujemo je maksimalna koncentracija i usredotočenost na uspeh operacije.“

Dr. Dimitrije E. Panfilov, Clinic Olymp

oslobodi svoju lepotu

  REZERVIŠI NA VREME SVOJ TERMIN BESPLATNIH KONSULTACIJA

Pozovi nas ili pošalji upit preko kontakt forme i na vreme rezerviši svoj termin besplatnih konsultacija.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

OSLOBODI SVOJU LEPOTU

Kontaktirajte nas već danas i dogovorite BESPLATNE konsultacije

    Dodajte fotografiju (.png ili .jpg datoteka veličine do 2 Mb)

    Sva polja su obavezna. Vaša privatnost nam je bitna.