INFO ZA PACIJENTE

VAŽNE INFORMACIJE ZA PACIJENTE

1. Svaka operacija, koliko god “mala” ili “velika” bila, bilo da se vrši u lokalnoj ili opštoj anesteziji, za pacijenta je toga dana najvažniji događaj na svetu. Tako i za naš medicinski tim, koji se veoma pažljivo, temeljito i maksimalno koncentrisano priprema, kako bi uspeh svake operacije bio maksimalan.

Da bi željena operacija bila uspešna, potrebno je da se i pacijent temeljito pripremi, potpuno otvoreno i iskreno odgovori na pitanja, i disciplinovano sledi upustva lekara o ponašanju pre i posle operacije.

2. Na dan operacije potrebni su sledeći nalazi:

         – Kompletna krvna slika (uz diferencijalnu), urea, kreatinin, šuk

         – Vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi (PTT ili INR)

         – EKG

         – Internistički pregled (ili kardiološki – za pacijente sa bolestima srca ili za pacijente iznad 55 godina) sa saglasnošću za operaciju u opštoj anesteziji

         – Antigen COVID19 test

 

Ukoliko bolujete od hroničnih bolesti: bolesti pluća (bronhitis, astma), šećerne bolesti, bolesti štitaste žlezde, bubrega i nadbubrega, jetre, bolesti mišićno koštano-zglobnog sistema – u konsultaciji sa anesteziologom potrebno je priložiti poslednji specijalistički izveštaj.

Kod žena starijih od 30 godina, koje planiraju povećanje ili smanjenje grudi, poželjno je uraditi mamografiju.

3. Na dan operacije, po dolasku u kliniku, istuširaćete se povidon jodom (pena) ili ga možete pomešati sa šamponom. Pri tome obavezno detaljno oprati deo tela koji se tog dana operiše. Na operaciju dođite nenašminkani, skinite lak sa noktiju, a sve vrednosti i nakit ostavite kod kuće. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, mobilnu zubnu protezu, slušni aparat i sl., iste je potrebno odložiti u sobi pre ulaska u operacionu salu. Obucite se ležerno i udobno (idealna je sportska odeća). Ukoliko se radi o zahvatima na licu (npr. zatezanje lica, kapaka), preporučujemo da donesete maramu i tamne naočare.

4. Na dan operacije morate u kliniku doći natašte (ništa jesti ni piti šest sati pre operacije), izuzev uzimanja hronične terapije sa nekoliko gutljaja vode do 2h pre operacije. Pre operacije očekuje Vas još jedan razgovor sa anesteziologom i Vašim operatorom, koji će Vas pripremiti za zahvat i odgovoriti na Vaša pitanja, ukoliko ih imate. U većini slučajeva, operativni zahvat se radi tako da pacijenti mogu, u kasnim popodnevnim ili večernjim satima, uz pratnju napustiti bolnicu. Istog dana, nakon operacije ni u kom slučaju ne možete sami upravljati automobilom! Ne preporučuje se ni korišćenje javnog prevoza bez pratioca. Ukoliko niste iz Novog Sada, ili bliže okoline, postoji mogućnost hotelskog ili apartmanskog boravka. Rado ćemo za Vas preuzeti pronalaženje smeštaja i rezervaciju. Ukoliko se radi o većem zahvatu, potreban je stacionarni boravak u klinici u trajanju od 1 do 3 dana.

5. Ukoliko uzimate kontraceptivna sredstva, hormone ili nosite hormonski flaster, potrebna je apstinencija tri nedelje pre, i tri nedelje posle zahvata. Nije poželjno da se operacija vrši za vreme dok pacijentkinja ima menstruaciju. Pušenje znatno povećava sklonost ka krvarenju za vreme zahvata i time ugrožava zarastanje rana. Preporuka je da prestanete sa pušenjem ili nošenjem nikotinskih flastera najkasnije dva meseca pre operacije (pogotovo ako se radi o zatezanju lica, stomaka i grudi). Tri dana nakon operacije nije preporučljivo piti kafu, crni čaj, koka kolu i alkohol.

Ukoliko uzimate neki od lekova za razređivanje krvi nakon kardioloških operacija obavezna je konsultacija sa kardiologom, da li je prestanak uzimanja leka riskantan (za operaciju u našoj klinici morate imati Quick preko 70% / INR < 1,5).

Ukoliko prestanak uzimanja leka nije moguć, operacija se ne može izvršiti. Vrlo je važno da navedete da li ste i na šta alergični (ukoliko posedujete alergijski pasoš, donesite ga na dan operacije).

6. Oprezno sa prirodnim lekovima! Lekovi kao što su tablete od belog luka ili ginka povećavaju rizik od krvarenja, ginseng ponekad uzrokuje tahikardiju.

Iako je opšta anestezija veoma sigurna, jer se koriste moderni lekovi i procedure koje su mnogo bezbednije od onih koje su se koristile pre 20 godina, mi većinu naših zahvata sprovodimo u lokalnoj anesteziji u kombinaciji sa intravenoznom analgosedacijom. Kod svake operacije prisutan je i anesteziolog koji kontroliše Vaše vitalne funkcije za vreme i posle operacije.

7. Ukoliko planirate liposukciju ili smanjenje grudi, bilo bi idealno smanjiti telesnu težinu da bi rezultat operacije bio uspešniji. Uzimanje alkohola se ne preporučuje najmanje nedelju dana pre i posle operacije. Kozmetička sredstva, kao što su neagresivne vitaminske kreme možete i dalje koristiti pre i posle operacije (npr. kreme koje sadrže retinol nisu dozvoljene). Ukoliko redovno posećujete kozmetičara, obavestite nas da bismo mogli da Vas informišemo koje su procedure dozvoljene i kada. Vrlo je važno nakon operacije, u krevetu, pomerati noge ili bar stopala, jer je to najbolja zaštita od tromboze.

8. Neposredno nakon operacije ne bi trebalo planirati godišnji odmor u veoma sunčanim podnebljima. Ako ste ipak na suncu, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Sunce stimuliše cirkulaciju krvi i zato je moguće stvaranje grubih ožiljaka. Prvih devet dana nakon operacije ne preporučuje se šminkanje, jer se delovi šminke mogu «utetovirati» u kožu. Kod operacija na licu, npr. operacije nosa, gde su modrice (podlivi) nešto vidljivije, dozvoljena je upotreba korektora (kamuflažne šminke) koje možete kupiti u apoteci.

9. Prag bola je kod svakog čoveka individualan. Iz iskustva znamo da je zbog pozitivne motivacije pacijenata u estetskoj hirurgiji osećaj bola mnogo manji nego kod drugih operacija. U slučaju potrebe anesteziolog će prepisati adekvatnu šemu «terapije bola» u trajanju 1 do 3 postoperativna dana. Nikako ne bi smeli da koristite lekove sa acetilsalicilnom kiselinom (npr. aspirin).

10. Nakon operacije dolazićete na previjanja, kontrole i vađenje konaca (već prema indikaciji). U cenu operacije uključene su sve potrebne kontrole i previjanja tj. ne očekuju vas dodatni troškovi. Ukoliko je nužno za kvalitetan oporavak tj. zavisno o operaciji, u cenu su uključeni grudnjak, steznik, elastične trake…

11. Troškove operacije potrebno je izmiriti pre samog zahvata. Ukoliko planirate plaćanje karticom, provjerite na koliki iznos Vam je podešen dnevni limit. Plaćanje na rate moguće je isključivo kreditnim karticama izdanim od strane Banca Intesa u Srbiji ili ukoliko imate mogućnost plaćanja putem administrativne zabrane.

U ovom našem zajedničkom poduhvatu mnogo će nam pomoći Vaš optimizam i pozitivan odnos prema postoperativnom procesu, a mi ćemo se truditi da Vam boravak u našoj klinici ostane u prijatnom sećanju.

Lekarski tim Specijalne bolnice Clinic Olymp

Dr med Dimitrije E. Panfilov

„Koliko god mala ili velika operacija bila, svesni smo da je Vama ona tog dana najvažniji događaj na svetu, pa je tako i nama. Vi ste u centru pažnje našeg tima. Pre svake operacije naš medicinski tim vrši opsežne pripreme, i ono što Vam garantujemo je maksimalna koncentracija i usredotočenost na uspeh operacije.“

Dr. Dimitrije E. Panfilov, Clinic Olymp

oslobodi svoju lepotu

  ZAKAŽI NA VREME SVOJ TERMIN BESPLATNIH KONSULTACIJA

Pozovi nas ili pošalji upit preko kontakt forme i na vreme zakaži svoj termin besplatnih konsultacija.

DOGOVORITE BESPLATNE KONSULTACIJE

IMAŠ DODATNA PITANJA?

Obrati nam se s poverenjem i oslobodi svoju lepotu

    Dodajte fotografiju (.png ili .jpg datoteka veličine do 2 Mb)

    Sva polja su obavezna. Vaša privatnost nam je bitna.