INFO ZA PACIJENTE

VAŽNE INFORMACIJE ZA PACIJENTE

 1. Svaka operacija, koliko god “mala” ili “velika” bila, bilo da se vrši u lokalnoj ili opštoj anesteziji, za pacijenta je toga dana najvažniji događaj na svetu. Tako i za naš medicinski tim, koji se veoma pažljivo, temeljito i maksimalno koncentrisano priprema, kako bi uspeh svake operacije bio maksimalan. Da bi željena operacija bila uspešna, potrebno je da se i pacijent temeljito pripremi, potpuno otvoreno i iskreno odgovori na pitanja, i disciplinovano sledi upustva lekara o ponašanju pre i posle operacije.
 2. Na dan operacije potrebni su sledeći nalazi:
  • Kompletna krvna slika (uz diferencijalnu), urea, kreatinin, šuk
  • Vreme koagulacije i vreme zgrušavanja krvi (ili PTT, aPTT, INR)
  • EKG
  • Internistički (ili kardiološki) pregled sa isključivanjem povećanog rizika od komplikacija
  • Kod žena starijih od 30 godina, koje planiraju povećanje ili smanjenje grudi, poželjan je i rentgentski snimak grudi (mamografija).
 3. Na dan operacije, po dolasku u kliniku, istuširaćete se povidom jodom (pena) ili ga možete pomešati sa šamponom. Pri tome obavezno detaljno oprati deo tela koji se tog dana operiše. Na operaciju dođite nenašminkani, skinite lak sa noktiju, a sve vrednosti i nakit ostavite kod kuće. Obucite se ležerno i udobno (idealna je sportska odeća). Ukoliko se radi o zahvatima na licu (npr. zatezanje lica, kapaka), preporučujemo da donesete maramu i tamne naočare.
 4. Na dan operacije morate u kliniku doći natašte (ništa jesti ni piti šest do osam sati pre operacije). Pre operacije očekuje Vas razgovor sa anesteziologom i Vašim operatorom, koji će vas pripremiti za zahvat i odgovoriti na Vaša pitanja, ukoliko ih imate. Preko 90% pacijenata biva operisano u analgosedaciji, tako da u večernjim satima mogu, uz pratnju napustiti kliniku. Ni u kom slučaju ne možete sami upravljati automobilom! Ne preporučuje se ni korišćenje javnog prevoza bez pratioca. Ukoliko niste iz Novog Sada ili bliže okoline, postoji mogućnost hotelskog ili apartmanskog boravka. Rado ćemo za Vas preuzeti pronalaženje smeštaja i rezervaciju. Ukoliko se radi o većem zahvatu, potreban je stacionarni boravak u klinici u trajanju od 1 do 3 dana.
 5. Ukoliko uzimate kontraceptivna sredstva, hormone ili nosite hormonski flaster, potrebna je apstinencija tri nedelje pre, i tri nedelje posle zahvata. Operacija ne bi trebalo da se vrši za vreme dok pacijentkinja ima periodu. Najmanje dve nedelje pre i dve nedelja posle operacije se, ni u kom slučaju ne preporučuje pušenje ni nošenje nikotinskih flastera (pogotovo ako se radi o zatezanju lica, stomaka i grudi). Tri dana dana nakon operacije nije preporučljivo piti kafu, crni čaj, koka kolu i alkohol. Tri dana pre i posle operacije ne smete uzimati aspirin ili bilo koji od lekova koji sadrže acetilosalicilnu kiselinu. Uzimanje tih lekova, kao i pušenje znatno povećava naklonost ka krvarenju za vreme zahvata i ugrožava zarastanje rana. Ukoliko uzimate neki od lekova za razređivanje krvi (npr. marcumar i sl.) nakon kardioloških operacija (npr. bajpas) obavezna je konsultacija sa lekarom, da li je prestanak uzimanja leka riskantan (za operaciju u našoj klinici morate imati Quick preko 70). Ukoliko prestanak uzimanja leka nije moguć, operacija se ne može izvršiti. Vrlo je važno da navedete da li ste i na šta alergični (ukoliko posjedujete alergijski pasoš, donesite ga na dan operacije).
 6. Oprezno sa prirodnim lekovima! Lekovi kao što su tablete od belog luka ili ginka povećavaju rizik od krvarenja, ginseng ponekad uzrokuje tahikardiju. Iako je opšta anestezija veoma sigurna, jer se koriste moderni lekovi i procedure koje su mnogo bezbednije od onih koje su se koristile još pre 10-20 godina, mi većinu naših zahvata sprovodimo u lokalnoj anesteziji u kombinaciji sa intravenoznom analgosedacijom. Kod svake operacije prisutan je i anesteziolog koji kontroliše Vaše vitalne funkcije za vreme i posle operacije.
 7. Ukoliko planirate liposukciju ili smanjenje grudi, bilo bi idealno smanjiti telesnu težinu da bi rezultat operacije bio uspešniji. Uzimanje alkohola se ne preporučuje najmanje nedelju dana pre i posle operacije. Kozmetička sredstva, kao što su neagresivne vitaminske kreme možete i dalje koristiti pre i posle operacije (npr. kreme koje sadrže retinol nisu dozvoljene). Ukoliko redovno posećujete kozmetičara, obavestite nas da bismo mogli da Vas informišemo koje su procedure dozvoljene i kada. Kod svih zahvata na grudima, potrebno je, na dan operacije doneti sportski grudnjak, a ako posle operacije želite nositi specijalne čarape protiv tromboze, možete ih kupiti u apoteci (i grudnjak i čarape se mogu naći u specijalizovanim radnjama, a nabavku Vam može olakšati naš personal). Vrlo je važno, nakon operacije, u krevetu «voziti bicikl», tj. pomerati stopala, jer je to najbolja zaštita od tromboze.
 8. Neposredno nakon operacije ne bi trebalo planirati godišnji odmor u veoma sunčanim podnebljima. Ako ste ipak na suncu, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Sunce stimuliše cirkulaciju krvi i zato je moguće stvaranje grubih ožiljaka. Prvih devet dana nakon operacije ne preporuča se šminkanje, jer se delovi šminke mogu «utetovirati» u kožu. Kod operacija na licu, npr. operacije nosa, gde su plave fleke nešto vidljivije, dozvoljena je upotreba kamuflažne šminke koju možete kupiti u apoteci.
 9. Prag bola je kod svakog čoveka individualan. Iz iskustva znamo da je zbog pozitivne motivacije pacijenata u estetskoj hirurgiji osećaj bola mnogo manji nego kod drugih operacija. U slučaju potrebe anesteziolog će prepisati adekvatnu šemu «terapije bola» u trajanju 1 do 3 postoperativna dana. Nikako ne bi smeli da koristite lekove sa acetilsalicilnom kiselinom (npr. aspirin).
 10. Nakon operacije dolazićete na previjanja, kontrole i vađenje konaca (već prema indikaciji). Troškove operacije plaćate na dan zahvata. U cenu operacije uključene su sve potrebne kontrole i previjanja, tj. ne očekuju vas dodatni troškovi.

U ovom našem zajedničkom poduhvatu mnogo će nam pomoći Vaš optimizam i pozitivan odnos prema postoperativnom procesu. Mi ćemo se truditi da Vam boravak u našoj klinici ostane u prijatnom sećanju.

Dr med Dimitrije E. Panfilov

„Koliko god mala ili velika operacija bila, svesni smo da je Vama ona tog dana najvažniji događaj na svetu, pa je tako i nama. Vi ste u centru pažnje našeg tima. Pre svake operacije naš medicinski tim vrši opsežne pripreme, i ono što Vam garantujemo je maksimalna koncentracija i usredotočenost na uspeh operacije.“

Dr. Dimitrije E. Panfilov, Clinic Olymp

oslobodi svoju lepotu

  REZERVIŠI NA VREME SVOJ TERMIN BESPLATNIH KONSULTACIJA

Pozovi nas ili pošalji upit preko kontakt forme i na vreme rezerviši svoj termin besplatnih konsultacija.

DOGOVORI BESPLATNE KONSULTACIJE

IMAŠ DODATNA PITANJA?

Obrati nam se s poverenjem i oslobodi svoju lepotu

Dodajte fotografiju (.png ili .jpg datoteka veličine do 2 Mb)

Sva polja su obavezna. Vaša privatnost nam je bitna.