Izvinjenje gospođe Mirjane dr Matejinu i klinici Olymp

 

Moguće je da ste u izvesnim dnevnim novinama naišli na tekst u kojem gospođa Mirjana Tornfelt tvrdi da je, citiramo, “unakažena” operacijom gornjih kapaka. Kako to često biva, kada prođe očekivana faza oporavka, nelagoda i otok, pacijent shvati da nema mesta panici i da je doktor bio u pravu kada je isticao da je potrebno strpljenje i vreme da se operisano tkivo oporavi i dođe u očekivano stanje – i da je operacija urađena baš kako treba.

 

 

Pred vama se nalazi priča iz koje svi možemo da nešto naučimo

Zahvati iz domena plastične i estetske hirurgije su već decenijama široko zastupljeni i dostupni gotovo svima. U mnogim zemljama se više ne postavlja pitanje “zašto si operisala/operisao nos ili kapke” već se postavlja pitanje “zašto to još nisi uradila/uradio”. Odlazak estetskom hirurgu postaje najnormalnija stvar, poput odlaska zubaru, kozmetičaru ili frizeru. Ali, svi bi trebalo da znaju da se iz klinike za plastičnu hirurgiju ne izlazi “instant lepši” kao npr. iz frizerskog salona. Na konačan rezultat estetske operacije ipak treba sačekati – najčešće nekoliko nedelja, a ponekad i par meseci. Potrebno je strpljenje da splasne otok, ožiljci zarastu, tkivo se oporavi i sve dođe u očekivano stanje.

Estetski hirurg će na konsultacijama i u pripremi operacije jasno objasniti pacijentu proces oporavka, a pacijent će čak i potpisati saglasnost sa dokumentom u kojem su navedene moguće situacije. Ipak, događa se da pacijenti, usled prevelike želje da što pre dođu do lepšeg i mlađeg izgleda, taj deo priče uopšte ne shvate ozbiljno, čak ga i ne registruju.

 

 

Gospođa Mirjana Tornfelt je bila u Clinic Olymp na konsultacijama i nekoliko dana nakon toga na operaciji gornjih kapaka. Operacija je urađena u lokalnoj anesteziji, prošla je bez ikakvih komplikacija i gospođa Mirjana je već nakon nekoliko sati od operacije bila u svojoj kući u Staroj Pazovi.

Post-operativni proces kod većine operacija sličan. Može da se dogodi da dan dva od operacije otok postaje vidljiviji i veći, zatim “sazreva” i menja boju, a već 5 ili 7 dana od operacije uglavnom splasne. Kod nekih pacijenata to bude kraće, kod nekih koji su skloni podlivima duže. Kontrola i vađenje konaca se obično zakazuju 7. dan od operacije. Na kontroli i vađenju konaca tkivo još nije potpuno oporavljeno, ali hirurg, na osnovu svog iskustva, već može da pretpostavi kako će izgledati konačan ishod i rezultat operacije.

Treba napomenuti da je u estetskoj hirurgiji čest slučaj da su pacijenti pozitivno motivisani za promenu, pa lakše podnesu fazu oporavka i bol, u odnosu na one operacije koje nisu želeli, poput operacije žuči, meniskusa i drugog. Ipak, postoje i druge situacije, kada faza oporavka od estetske operacije podseti pacijente na posledice saobraćajne nezgode i sl..

Ovo je priča o baš takvoj situaciji.

Gospođa Mirjana je, kako nam je rekla, pre izvesnog vremena imala saobraćajnu nezgodu, nakon koje je bila otečena. Post-operativni proces operacije kapaka i pogled na otečene kapke je nažalost evocirao uspomene na to traumatično iskustvo pa je, svega par dana posle operacije, kod nje nastupila panika. Tih paničnih dana gospođa Mirjana nas je pozvala i sedmog dana od operacije došla na kliniku na vađenje konaca. Prema proceni doktora Matejina, iako su podlivi još bili vidljivi, oporavak je išao svojim tokom, a gospođa Mirjana je razumela objašenjenje da je stanje normalno za ovu fazu oporavka i da će biti još znatno bolje već za nekoliko dana, kada otok potpuno splasne, kao i da je za to, pre svega, potrebno strpljenje. Zakazana je još jedna kontrola, koja bi se dogodila 14. dana od operacije.

Na žalost, narednih dana je kod gospođe Mirjane ponovno nastupila panika i ona je, umesto klinici, odlučila da se obrati jednoj dnevnoj novini. Tim putem je, kao i putem komentara na googleu i youtubeu tvrdila da je unakažena i da će tužiti kliniku. Svi naši pozivi da što pre dođe na kontrolu, da pogledamo ima li zaista neželjenih promena i da utvrdimo šta se događa, bili su bezuspešni. Nakon nekoliko dana, kada je otok splasnuo, gospođa Mirjana je uvidela da je operacija kapaka urađena ispravno. Shvatila je da nije bilo mesta za paniku niti za postupke kojima je pristupila, došla je na kontrolu i izvinila se doktoru Matejinu i klinici Olymp.

 

  • napomena da je u međuvremenu gospođa Mirjana negde uradila tretman čela, na koji njena koža nije najbolje reagovala i koji joj je spustio srednji deo čela na kapke

 

Iako je svojim postupcima nanela veliku štetu ugledu doktora Matejina i klinike Olymp, bilo nam je drago da je vidimo i naravno da je njeno izvinjenje prihvaćeno. Shvatamo da je sve što je uradila, uradila u stanju panike i nikako ne želimo da pravdu i nadoknadu prouzrokovane štete potražimo putem suda. U ovom slučaju, njeno zadovoljstvo ishodom operacije i iskreno izvinjenje su sasvim dovoljni.

Mi smo iz ove situacije naučili da, iako baš sve pacijente vrlo jasno i detaljno usmeno i pismeno informišemo o operaciji i onome što ih očekuje u fazi oporavka, postoje situacije u kojima to treba da radimo još detaljnije, bolje i jasnije.

 

Nadamo se da će svi budući pacijenti iz ovog primera naučiti da nema mesta panici. Ako nešto slučajno i pođe u neželjenom pravcu, jako je važno da se obrate hirurgu i dođu na kontrolu, na kojoj će hirurg proceniti da li je potrebno uraditi neke korekcije.

Svako tkivo je različito i zbog raznih faktora različito zarasta i svaka operacija je priča za sebe. Nije nimalo neobično da se, ukoliko je to potrebno, revidira rana ili uradi dodatna sitna korekcija ako se za to ukaže potreba kada se tkivo oporavi.

Važno je da pacijenti znaju da je hirurg uz njih i da će preduzeti sve da konačni ishod operacije bude lep i najbolji moguć, a doktor Matejin i ceo Clinic Olymp se, prema rečima mnogih, naširoko ističu po tome.

 

Nadamo se da će mediji iz ovog primera naučiti da ne treba da slepo jure za senzacionalizmom. Plastična hirurgija je od svojih početaka pod lupom javnosti i bez obzira na nebrojeno puno zadovoljnih pacijenata kojima je promenila život na bolje, stalno je u poziciji da brani svoje postojanje. Kao i u svakom poslu, i ovde su, zbog raznih faktora, komplikacije moguće iako su veoma retke. Nažalost, u današnje vreme pojedini pacijenti smatraju da uz pomoć medija i društvenih mreža mogu da ucene kliniku ili doktora. Ponekad u tome i uspeju, a budući da je istina često sasvim suprotna, takvi pokušaji mogu da završe tužbom za naknadu štete ugledu doktora i klinike.

Ukoliko neka operacija ne prođe očekivano i pacijent nije zadovoljan ishodom, prvo svakako treba da se obrati hirurgu i klinici. Naravno, ako i nakon toga pacijent smatra da je na bilo koji način oštećen, pravdu treba da potraži na sudu uz stručno veštačenje i sve ostalo.

Mediji i javnost svakako nisu merodavni da donose sud o uspehu neke operacije.

 

Prema rečima gospođe Mirjane, njeni postupci, kojima je pristupila usled panike, jako je bole i kaje se zbog njih. Mi joj zaista verujemo da je tako.

Svaka estetska korekcija direktno je povezana sa osećanjem da se život menja na bolje. Zato nam je izuzetno važno da, i ovim putem, edukujemo pacijenta o svakom zahvatu, postoperativnom procesu i potencijalnim, kako dobrim tako i lošim, posledicama za fizičko i psihičko zdravlje.

Svaki pacijent želi da nakon operacije postigne veći kvalitet života. To je naš zajednički cilj. Da bi se do tog cilja došlo, potrebno je da se izgradi obostrano poverenje.

Iskreno se nadamo da nas je ovaj slučaj sve nešto naučio i učinio boljima, a gospođi Mirjani se i ovim putem zahvaljujemo na izvinjenju.

 

 

 

 

Zaprati nas