8 koraka za uspešan oporavak nakon plastične (estetske) operacije

 

Sve je više zahvata u plastičnoj hirurgiji koji su manje invazivni. Ipak, plastična operacija je još uvek – operacija, a čak i relativno jednostavne poput povećanja grudi, zahtevaju pažnju i vreme za oporavak.
The Advanced center for Plastic Surgery je sastavio listu saveta za oporavak, a mi smo tu da vam je približimo.
Pridržavajući se ovih 8 saveta, uz podršku voljenih, oporavićete se brže i vratiti se svom novom životu zadovoljniji!
1. Najveće šanse za javljanje potencijalnih neželjenih efekata su odmah nakon operacije. 
…Zbog toga je vrlo važno da pratite sve instrukcije koje vam je dao vaš hirurg. Pridržavajte se onoga što vam naši dr Matejin, dr Lizatović i dr Panfilov savetuju kako biste rizike sveli na potpuni minimum. Oni će uvek odgovoriti na svako vaše pitanje, pa ne oklevajte da ih postavite!
2. Odaberite ko će vam biti podrška u procesu oporavka 
Počev od dana operacije kada će vas neko dovesti do klinike Olymp i odvesti sa iste, pa sve do dana potpunog oporavka, biće vam potrebna pomoć bliskih ljudi. Prva 2-3 dana nakon operacije su najzahtevnija, a tokom celog procesa oporavka treba da izbegavate teže poslove. Najbolje je da imate nekog u kući ko će moći da vam pomogne u svemu, a i da vam zadrži osmeh na licu.
3. Budite spremni da tražite odsustvo sa posla
Nedelja ili dve odmora od posla su najmanje što možete da učinite da vaš oporavak protekne kako treba. Možda je baš leto 2020. pravi trenutak da se nakon odmora na posao vratite srećniji i zadovoljniji?
4. Opustite se i iskoristite vreme na lep način!
Jedan od ključnih saveta je – kao i uvek – strpljenje. Opustite se i ne žurite da se vratite svim aktivnostima koje inače obavljate. Neka oporavak bude na prvom mestu. Uživajte u malim stvarima, dok se u vama dešava velika promena! Pročitajte knjigu koju su vam prijatelji preporučili, odgledajte najnoviju sezonu vaše omiljene Netflix serije ili…naprosto, odmarajte i uživajte u društvu kvalitetnih ljudi.
5. Započnite novi režim ishrane
Ishrana bogata zdravim kalorijama povoljno utiče na brzinu oporavka. Istražite namirnice koje sadrže veliki broj vitamina i minerala i zamolite prijatelja ili prijateljicu koji ima zavidne kulinarske sposobnosti da vam pomogne u pripremi! Restoran kod kuće, ipak ste na odmoru!
6. Vežbanje ćemo odložiti, uh, teško nam pada!
Rekli smo odmor, i mislili smo na praviiii odmor! Konačno imate izgovor da lenstvujete, a da na taj način – radite na sebi! Sjajno, zar ne?
Dok vam vaš hirurg ne odobri nemojte trenirati budući da to može usporiti zarastanje.
7. Voda, voda, vooooda!
Adekvatna hidratacija je od esencijalnog značaja u post-operativnim danima! Unošenjem vode pomažete organizmu da povrati tečnosti izgubljene tokom operacije. Zadržite ovu naviku i nakon oporavka, osetićete višestruko poboljšanje!
8. Izbegavajte sunčanje i vrućinu 
Štetni UV zraci nisu nimalo dobri saveznici u oporavku i mogu doprineti stvaranju krupnijih ožiljaka. Osim toga, nosićete zavoje, pa izbegavajte i preteranu vrućinu, kako se ne biste znojili i iritirali tkivo koje se još uvek oporavlja. Ovo i neće biti toliko teško imajući u vidu broj kišnih dana koji nas očekuje!

 

9. Zaprati nas

 

 

 

oslobodi svoju lepotu