Clinic Olymp - privatna klinika za estetsku i plastičnu hirurgiju A. Cesarca 18/VIII, 21000 Novi Sad, Serbia Tel: +381 21 4727000 - E-mail:panfilov@clinicolymp.com
  HOME | KLINIKA | PLASTIČNI HIRURG | OPERACIJE | FILMOVI | MEDIJI | IMPRESSUM | KONTAKT  
 
KLINIKA
FILM "CLINIC OLYMP"
PACIJENT
INFO ZA PACIJENTE
EKIPA
PRIJATELJI KLINIKE
OTVARANJE KLINIKE
FILM "OTVARANJE KLINIKE"
BROŠURA "CLINIC OLYMP"
GALERIJA ESTETIKE
 
 
 

INFO ZA PACIJENTE

1 - Svaka operacija, izvedena u opštoj ili lokalnoj anesteziji, je za datog pacijenta tog dana najvažniji događaj na svetu. Pre svake operacije medicinski tim vrši opsežne pripreme. Ono što Vam možemo garantovati je maksimalna koncentracija i usredsređenost na uspeh operacije. Da bi došlo do uspeha, kojeg želi kako pacijent, tako i tim, i pacijent mora da se pripremi za operaciju i da se disciplinovano drži preporuka nakon izvršene operacije.


2 - Na operaciju ste dužni doneti uverenje Vašeg opšteg lekara o mogućnosti operacije bez zdravstvenih rizika. Za stacionarni zahvat su potrebni sledeći nalazi: EKG, rentgenski snimak pluća (pismeni nalaz je dovoljan), veliku krvnu sliku (sedimentacija, ugrušavanje krvi, K, Na, SGOT, Y-GT, PTT, HIV, urea, creatinin, proteinogram, lipidogram, šećer, krvna grupa, RH-faktor). Kod dece je dovoljna pismena potvrda dečjeg lekara. Kod operacije dojki potrebno je pre zahvata, posebno kod žena preko 30, izvrštiti rentgenski pregled (mamografiju). Kod zahvata koji se izvode ambulantno dovoljna je mala krvna slika: ugrušavanje krvi i EKG (za pacijente preko 50), ako prethodne godine nisu obolevali od ozbiljnijih bolesti.3 - Ako koristite "anti-baby-pilulu", hormonske tablete ili flastere, potrebno je obustaviti upotrebu istih mesec dana pre operacije. Operacioni termin ne bi trebao da se poklopi sa menstrualnim ciklusom. Bar dve nedelje pre i do dve nedelje posle operacije ne smete pušiti, pogotovo ako se radi o faceliftingu, zatezanju dojki ili zatezanju trbuha. Tri dana pre i tri dana posle operacije ne smete uzimati medikamente na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin, spisak daljih medikamenata koji se ne smeju uzimati se nalazi na dnu ove stranice). To drastično povećava krvarenje i ugrožava zarastanje. Ako koristite sredstva za razređivanje krvi nakon operacije srčanih zalisaka, Bajpas-operacije ili tromboze, morate konsultovati Vašeg lekara da li prestanak uzimanja tih medikamenata ne bi bio previše rizičan. U tom slučaju ne biste se trebali podvrgnuti takvom zahvatu. Podjednako nam je važno saznati spisak Vaših obolenja, operacija i eventualnih alergija. 


 

4 - OPREZ SA LEKOVITIM TRAVAMA! Prirodne lekovite biljke kao recimo ginko ili beli luk mogu pojačati krvarenje, a ginseng može dovesti do ubrzanog rada srca. Kantarion (bogorodičina trava) i noćne biljke (paradajz, patlidžan, krompir) nekoliko dana pre operacije ne bi trebalo jesti. Oni sadrže sastojke koji produžavaju dejstvo narkoze. Time se pacijenti duže nakon zahvata osećaju iscrpljenim. Ovo su najnovija saznanja sa univerziteta u Čikagu. Premda je opšta narkoza kroz razvoj pouzdanih medikamenata postala znatno sigurnija, ipak se kod većine zahvata odlučujemo za intravenozno analgo-sediranje u polubudnom stanju. Ova vrsta anestezije se kombinuje sa lokalnom, odnosno sa tumescentnom anestezijom. Prilikom svake operacije je prisutan i SPECIJALISTA ZA ANESTEZIJU, koji tokom zahvata kontroliše Vaše vitalne funkcije (disanje, krvotok).

 

5 - Ako se kod željene operacije radi o smanjivanju dojki, odnosno o usisavanju sala, trebali biste težinu smanjiti na razumnu količinu, kako bi zahvat bio lakši kako za pacijenta, tako i za operatera, a i rezultat bi bio bolji. Ne biste trebali trošiti alkohol nedelju dana pre i nedelju dana posle operacije. Da biste Vašu kožu bolje pripremili za operaciju možete koristiti laka kozmetička sredstva, kao recimo vitaminske pomade i ne-agresivne kreme. Informišite se o tome kod Vaše kozmetičarke. Ako nikoga ne poznajete možemo mi da Vam navedemo neke dobre adrese. Isto važi i za postoperativnu negu kože. Pre zahvata sa zatezanjem kože u svakom slučaju treba izbegavati agresivna sredstva, kao što je recimo retinol. Kod usisavanja sala, opercije dojki ili zatezanja trbuha naručićete Vama odgovarajući mider ili grudnjak. Ako želite nositi čarape protiv tromboze posle zahvata, možete ih nabaviti u prodavnicama sanitetskog materijala. Veoma je bitno, da odmah posle zahvata (još u krevetu) počnete "voziti bicikl" (tapkanje stopalima u krevetu), kako bi Vam krv bolje cirkulisala. Ovo je najbolje sredstvo protiv tromboze.

 6 - U JUTRO PRE DOLASKA U KLINIKU treba da celo telo (i kosu) otuširate sa medicinskim šamponom (za dezinfekciju), kao npr. BEATAIZODONOM ili POVIDON JODOM (može se kupiti u apoteci). Posebno obratite pažnju na onaj deo tela koji će biti operisan (kod operacije lica operite celu glavu i kosu). Na operaciju dođite nenašminkani, i ostavite stvari od veće vrednosti i nakit kod kuće. Potpuno se koncentrišite na oporavak posle operacije.

 

7 - Na dan operacije morate doći našte stomaka (ne jesti ni piti 4 sata). U 9:00 Vas očekujemo u klinici. Mnogo pomaže ako sa sobom ponesete zdrav optimizam i pozitivno iščekujete postoperativni rezultat. Noć pred operaciju možete provesti u luksuznom partner-hotelu (noćenje trenutno oko 65 €). Razume se da to možete i po Vašem izboru na nekoj povoljnijoj adresi u Novom Sadu. Većina pacijenata se kod nas odlučuje za ambulantni zahvat. To znači da pre podne budu operisani, a kasno popodne budu odvedeni u neki od hotela u blizini. Ako i dođe do nekih kardio-cirkulatornih smetnji, onda u prvim satima neposredno po operaciji, dok ste pod našom kontrolom. Sami ne smete voziti auto ili bez pratnje koristiti sredstva javnog saobraćaja. A ako se kasno popodne ne osećate dovoljno dobro, ili ako se radi o većem ili kombinaciji više zahvata, za 100,00€ možete stacionarno ostati u klinici 1-5 dana. Ako dolazite iz veće udaljenosti, možete jedan ili više dana odsesti u našem partner-hotelu (na oko 100 m udaljenosti). Rado ćemo vam pomoći oko organizacije.


8 - Ne planirajte nakon operacije odmor sa sunčanjem, odnosno ako ga planirate, budite u hladu i koristite jake sunčane kreme sa visokim zaštitnim faktorom (30-40). Sunce pojačava prokrvljenost, što može rezultirati grubljim i većim ožiljcima. Prvih 9 dana nakon operacije ne treba nositi šminku, pošto se može desiti da se trajno utetovira u ožiljak. Od 10. dana nakon operacije možete ponovo koristit šminku. Nakon faceliftinga ili korekture nosa se ubrzo nakon zahvata može koristiti kozmetička kamuflaža, jedino se ne sme nanositi direktno na sveže ožiljke.

 

9 - Trebalo bi da Vam je poznato da zdravstvena osiguranja ne preuzimaju troškove estetskih operacija (§ 1, Abs. 2, GOÄ). Ako se radi o zahvatu sa zdravstvenom indikacijom, onda se može desiti da osiguranje preuzima deo troškova. Ako ste privatno osigurani, i osiguranje preuzima deo troškova, treba pre operacije da se potrudite oko pismene potvrde o preuzimanju dela troškova, inače morate sve troškove podmiriti pre operacije. Ostatak honorara morate platiti na dan operacije.

 

10 - Iskustvo sa našim pacijentima pokazuje da svega 20% njih ima potrebu za sredstvima protiv bola. To znači da većina nema nepodnošljive bolove posle zahvata. To zavisi od individualne otpornosti prema bolu i razlikuje se od pacijenta do pacijenta, odnosno i od indikacije, od zahvata do zahvata. Molimo Vas da 4 dana nakon operacije ne pijete kafu (osim ako je bez kofeina), pošto može da dovede do postoperativnih krvarenja. Kod odlaska iz klinike dobijate sve neophodne medikamente i termin za postoperatini pregled (lekovi i pregledi su u ceni operacije sadržani), za promenu zavoja, vađenje konaca itd. Sve u svemu su neophodne i kontrole i nakon 3 nedelje i 3 meseca nakon zahvata.

 

ASS

Acetylin

Acidum acetylsalicylium

Alka-Seltzer

Aspalox

Aspirin

Aspirin plus C

Aspisol

Aspro

ASS-Fridetten

ASS-Kombi

ASS-ratiopharm

ASS-Recip

ASS-Stada

ASS-Woelm

Bonakiddi

Boxazin

CC-Cor

Cafaspin

Chephapyrin N

Coffetylin

Contraneural N

 

 

Contrheuma retard

Delgestic junior

Deskovai N

Dolo-Certonal

Dolomo TN

Dolviran

Eu-Med S

Fensum N

Fineural N

Fonal N

Gelonida NA

Gepan mite

Gepan 500

Gepodan

Godamed

HA-Tbl. N

Halogon ASS

Herbin-Stodin

Ilvico

Klar-Schmerz-Brausetabletten

Kreuz-Tabletten

Malinert N

Mandros

 

 

Mega-Dolor

Melabon 500

Melabon plus

Monobeltin

Nedolon A

Neo-Gepan

Neuralgin N

Praedmeri N

Praedneural

Pronotopyrin

Protectin-OPT

Quadronal A

Ring N

Rio-Josipyrin

Sanocapt

Santasal

Solpyron

Spalt

Spiramon

Temagin ASS 600

Thomapyrin

Trineral

Veralgit

 

Svi medikamenti su zakonski zaštićeni kopirajtom.

Preporučiva sredstva protiv bolova: npr. Paracetamol Tbl. (3x1) ili Novalgin (3x25 kapi)

Spisak lekova na bazi acetilsalicilne kiseline

(Sredstva protiv bolova i gripalnih obolenja)

ŽELIMO VAMA ( I NAMA) DA KROZ PLANIRANU OPRACIJU POSTANETE SREĆNIJI I SAMOPOUZDANIJI.

© Copyright: Dr. Panfilov - Bonn - Novi Sad


  HOME | KLINIKA | PLASTIČNI HIRURG | OPERACIJE | FILMOVI | MEDIJI | IMPRESSUM | KONTAKT  
Copyright © "Clinic Olymp" - Privatna klinika za estetsku i plastičnu hirurgiju
Važi za sve tekstove i slike.Slike pacijenata su uzete iz knjige "Moderne Schönheitschirurgie" od Dr. Panfilova i ne predstavljaju bolesna stanja.