Clinic Olymp - privatna klinika za estetsku i plastičnu hirurgiju A. Cesarca 18/VIII, 21000 Novi Sad, Serbia Tel: +381 21 4727000 - E-mail:panfilov@clinicolymp.com
  HOME | KLINIKA | PLASTIČNI HIRURG | OPERACIJE | FILMOVI | MEDIJI | IMPRESSUM | KONTAKT  
 
PLASTIČNI HIRURG
KNJIGE
DIPLOMARIUM
KONGRESI
ČLANSTVA
OPERATER
SUSRUTINA MEDALJA
PUBLIKACIJE
EST. HIRURGIJA MOZAIKA LICA
TAJNE ESTETSKE HIRURGIJE
SIMPOZIJUMI
FACE LIFT GIANTS
IAAPS - GESAPS
PANFILOV SA KOLEGAMA
AKTIVNOSTI
FORUMI
VIII UMETNOST
BIOGRAFIJA
PORTRET
 


KNJIGA "ESTETSKA HIRURGIJA MOZAIKA LICA"Mesečnik vrhunske svetske kompetencje
“Američki Žurnal za Plastičnu i Rekonstruktivnu Hirurgiju” (”PRS”)
Izdanje: Juli 2007
Recenzija knjige:

Estetska hirurgija mozaika lica (original: Aesthetic Surgery of the Facial Mosaic)
Jedan povez, prvo izdanje
Dimitrije E. Panfilov, izdavač
711 strana
Špringer, Berlin Hajdelberg (Springer, Berlin Heidelberg), 2007-07-18

Pregled estetske hirurgije lica izdata od Dimitrija Panfilova je knjiga toliko puna entuzijazma da skoro poskakuje u Vašem krilu. Prepuna je pojedinosti, istorijskih napomena i predivnih citata. Ova višeautorska knjiga pokriva svaki iole zamislivi aspekt estetske hirurgije lica.

Mozaik lica. Dok Panfilov koristi ovaj izraz da ukaže na kompleksitet izraza, nijansi i komponenata lica, i knjiga sama jeste mozaik. Sastavljena od bezbrojnih kratkih, šarolikih poglavlja, Estetska hirurgija mozaika lica predstavlja ovu oblast estetske hirurgije kao zadivljujući a ujedno konzistentan fenomen.

Premda napisana od više autora, izdavač je sam napisao preko polovinu od 75 poglavlja. Ostala poglavlja su napisana od velikana plastične hirurgije iz celog sveta. Knjiga sadrži poglavlja o svemu, od nipodoštavanja lepote i evolucije lica sve do detalja operativnih tehnika. Izdavač ove knjige je učinio i nešto veoma neuobičajeno među izdavačima ovakvih knjiga: sam je napisao svoj tekst!

Čitaoc postepeno biva zaveden bezgraničnom oduševljenošću Panfilova ovom temom. Autor se ne zadovoljava operativnim receptima, nego je očigledno oduševljen, a i izvanredno kompetentan u pitanjima umetnosti, literature, istorije, raznim kulturama i svime i svačime u i najmanjoj vezi sa lepotom i plastičnom hirurgijom. Nikada nisam upoznao dr. Panfilova, ali sam očaran njegovim entuzijazmom.

Knjiga je neizmerno privlačna, sadrži šarolike ilustracije, predivne intraoperativne fotografije i nenadmašan izbor anatomskih fotografija kadaverskih disekcija. Poglavlja su kratka, lepo oblikovana i laka za praćenje. Opisi operativnih tehnika su izvanredni i daju jedinstvenu kompletnu zbirku mogućih alternativa modernog fejsliftinga koja bilo gde uopšte postoji. Ima 20 poglavlja fejslifting tehnika autora kao što su Mic (Mitz), Konel (Connell), Hinderer, Maršak (Marchac), Šeflan (Scheflan) i drugi.

Ukratko, ne prestajte da čitate knjigu samo zato što izdavaču ( a ujedno i autoru polovine knjige) engleski nije maternji jezik; nastavite da čitate. Saznaćete predivne citate kao na primer onaj pripisanu Rajnsfordu Maulemu (Rainsford Mowlem), “Gospode, pomozi mi da oćutim dok ne saznam o čemu govorim.“ Naučićete svašta o lepoti, a najvažnije, upoznaćete najnovije tehnike podmlađivanja lica.

Kuda spada ova knjiga u hijerarhiji najnovijih izdanja o estetskoj hirurgiji. Nahajevo (Nahai) delo u tri toma Umetnost estetske hirurgije (original: The Art of Aesthetic Surgery), je enciklopedijski organizovano i prikladnije za početnike. Ja vidim tekst Panfilova kao knjigu za oprobane specijaliste plastične hirurgije i eksperte, pre nego za studente i stažere. Estetska hirurgija mozaika lica istražuje najaktuelnije tehnike u estetskoj hirurgiji lica sveobuhvatnije nego ijedna druga knjiga na tržištu dan-danas. Knjiga je izvanredna i skoro mogu da garantujem da ću je konsultovati već iduće nedelje u mojoj sopstvenoj hirurškoj praksi. Kakvu bolju pohvalu jedan hirurg može da da?

Čarls H. Torn, MD (Charles H. Thorne), 812 Park Avenue, New York, NY 10021T. Biggs: „…ova knjiga pisana je
za mlade plastične hirurge, ali i
za nas sve ostale...“

R. Goldwyn: „ova sjajna autoritativna knjiga
se pojavila u pravo vreme i
mnogo je neophodna.“

J. Guerrerosantos: „…ova knjiga napisana od jednog
sjajnog plastičnog hirurga, biće
izvanredan vodič za plastičnog hirurga
posebno za mladog specijalistu.“
Adrien E. Aiche
USA

Juarez M. AVELAR
BRAZIL

Ana Zulumira Dinz BADIN
BRAZIL

Ewaldo BOLIVAR DE SOUZA PINTO BRAZIL

Andre CAMIRAND
CANADA

Miodrag M COLIĆ
BEOGRAD

Bruce F. CONNELL
USA

Bernard CORNETTE DE SAINT CYR FRANCE

Desmond FERNANDES
SOUTH AFRICA

Mark GORNEY
USA

Ruth GRAF
BRAZIL

Ashok GUPTA
INDIA

Sam T. HAMRA
USA

Ulrich T. HINDERER
SPAIN

Darryl James HODGKINSON
AUSTRALIA

Steven M. HOEFFLIN
USA

Yves ILLOUZ
FRANCE

Ulrich K. KESSELRING
SWITZERLAND

Gottfried LEMPERLE
USA

Daniel MARCHAC
FRANCE

Vladimir MITZ
FRANCE

A. Aldo MOTTURA
ARGENTINA

Foad NAHAI
USA

Farzad R. NAHAI
USA

Rolf E.A. NORDSTROM
FINLAND

Ivo PITANGUY
BRAZIL

Oscar M. RAMIREZ
USA

Michael SCHELFAN
ISRAEL

Luiz S. TOLEDO
BRAZIL

Patrick TONNARD
BELGIUM

Carl A. TROILIUS
SWEDEN

Carlos Oscar UEBEL
BRAZIL

Alex VERPAELE
BELGIUM

Kiyotaka WATANABE
JAPAN

Wolffes T.L. WU
SINGAPORE

Christoph WOLFENSBERGER
SWIZERLANDPredsednik Francuskog udruženja plastičnih hirurga čestita na ovoj knjizi, koju smatra "novom Biblijom za Facelift"
  HOME | KLINIKA | PLASTIČNI HIRURG | OPERACIJE | FILMOVI | MEDIJI | IMPRESSUM | KONTAKT  
Copyright © "Clinic Olymp" - Privatna klinika za estetsku i plastičnu hirurgiju. Važi za sve tekstove i slike sa stranice knjiga "estetska hirurgija mozaika lica"